FOTO/VIDEO  Povijesni let zrakoplova na sunčevu energiju

Solar Impulse 2, solarne ploče, budućnost zrakoplovstva, Solar Impulse 2, zrakoplov na sunčevi pogon, André Borschberg , Bertrand Piccard, pilot, Solar Impulse 2, obnovljiva energija, obnovljivi izvori energije, Solar Impulse 2, solarni zrakoplov
Ekipa Solar Impulse 2 tima objavila je konačnu rutu i raspored svojeg povijesnog pokušaja obilaska Zemljine kugle zrakoplovom na sunčevi pogon. Početkom ožujka zrakoplov će uzletjeti s piste u Abu Dhabiju i zaustavljat će se na raznim mjestima i državama, što uključuje Kinu, Indiju, Havaje, New York i Pirinejski poluotok (ili sjever Afrike), prije nego obiđe puni krug oko našeg planeta i ponovno sleti u Abu Dhabi.Ovaj zrakoplov je s rasponom krila od 72 metra širi od Boeinga 747, no težak je samo 2.300 kilograma, a dva pilota Bertrand Piccard i André Borschberg morat će u komadu letjeti danima stisnuti u prilično tijesnoj kabini bez grijanja i bez održavanja pritiska.

Zahvaljujući sustavu koji se temelji na 17.000 sunčevih ploča težine od 633 kg koji napajaju litijske baterije, zrakoplov će tijekom noći letjeti na pogon električne struje koju će prikupljati tijekom dana, a jedini razlog zbog kojeg neće moći biti čitavo vrijeme u zraku je što mora obnoviti namirnice i riješiti se otpada svakih nekoliko dana. Uz brzinu od 141 km/h i ako sve protekne prema planu, zrakoplov bi u Abu Dhabi trebao sletjeti početkom kolovoza.

Solar Impulse je do sada već srušio pet svjetskih rekorda za let sunčevim zrakoplovom, uključujući tri za noćni let, no kao što to navode piloti u ovom videu gore, sve to je bilo samo uvod za podvig koji je pred njim.