FOTO/VIDEO  Od ponedjeljka Solar Impulse 2 u povijesnom letu oko svijeta

Solar Impulse 2, solarne ploče, budućnost zrakoplovstva, Solar Impulse 2, zrakoplov na sunčevi pogon, André Borschberg , Bertrand Piccard, pilot, Solar Impulse 2, obnovljiva energija, obnovljivi izvori energije, Solar Impulse 2, solarni zrakoplov
"To je izazov za čovjeka, avantura i motivacija", rekao je Andre Borschberg na konferenciji za novinare.

Polijetanje zrakoplova, isprva predviđeno za subotu, ali odgođeno zbog snažnog vjetra koji je puhao nad Abu Dabijem, trebalo bi se dogoditi u 7.30 po mjesnom vremenu (5.30 CET). Ono će biti kruna 13-godišnjih istraživanja Borschberga i kopilota Bertranda Piccarda, također Švicarca.

"Želimo sa svijetom podijeliti svoju viziju nezagađene budućnosti", rekao je Piccard, ističući kako bi njihova misija trebala pridonijeti borbi protiv globalnog zagrijavanja.

"Klimatske promjene nude fantastičnu mogućnost izbacivanja novih zelenih tehnologija na tržište ", kazao je.

"Želimo pokazati da čiste tehnologije i obnovljiva energija danas omogućuju ostvarenje onoga što se prije smatralo nemogućim", naglasio je.

Zrakoplov SI2, koji leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ploča pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), prvo će spuštanje imati u Omanu, a u 12 etapa ukupno će preletjeti 35 tisuća kilometara.

Prosječna brzina leta bit će između 50 i 100 kilometara na sat, prosječna visina na kojoj će letjeti 8500 metara, a cijela misija trajat će oko pet mjeseci, od kojih 25 dana čistog letenja pa bi se, prema procjenama, zrakoplov u Abu Dabi trebao vratiti krajem srpnja ili početkom kolovoza.