FOTO/VIDEO  'Novo poglavlje u povijesti njemačkih željeznica'

brzi vlak, Njemačka, berlin
Unatoč tome što se njemačka vlada trenutno nalazi u napetom prijelaznom razdoblju nakon izbora, kancelarka Angela Merkel našla je vremena u petak sudjelovati u inauguraciji važne željezničke veze, uspostavljene vlakom velikih brzina, između Münchena i Berlina, projekta čija je realizacija trajala dva desetljeća i stajala 10 milijardi eura.

Merkel se popela na vlak na njegovoj pretposljednoj stanici, berlinskoj postaji Südkreuz, prije nego li je vlak stigao na zadnju destinaciju, glavni gradski kolodvor.

Potom se obratila publici opisavši projekt uspostave brze željezničke linije kao postignuće koje oduzima dah.

Po riječima kancelarke, novi brzi servis daje ‘nevjerojatno visoke mogućnosti i može se mjeriti sa zrakoplovnim i cestovnim prijevozom'.

Čelnik tvrtke Deutsche Bahn, najveće njemačke željezničke kompanije, Richard Lutz, nazvao je ovaj dan posebnim istaknuvši da se ‘njime otvara novo poglavlje u povijesti njemačkih željeznica'.

Vlak velikih brzina, na liniji dugoj 623 km, trebao bi skratiti vrijeme putovanja za trećinu, sa šest na četiri sata, te udvostručiti broj putnika između glavne njemačke južne i sjeverne metropole. Deutsche Bahn navodi da očekuje 3,6 milijuna putnika svake godine.

Rad na ovom kolosalnom projektu gradnje još uvijek nije u potpunosti okončan. Da bi zatvorili zadnjih 107 km brze željezničke linije između Münchena i Berlina, stručnjaci su morali probijati put kroz planine u dužini 8,3 km i 7,4 km na različitim mjestima. Vlakovi koji će povezivati dva grada postizat će brzinu od 300 km na sat.

Ovaj projekt dugo se realizirao. Prvi put ga je u plan stavila njemačka vlada 1991. nakon ujedinjenja tadašnje Istočne i Zapadne Njemačke.

I samo ime projekta, Njemačko jedinstvo, odražava njegovu simboličku važnost. Pruga omogućava promet između dvaju gradova koji su nekada bili odvojeni strogo nadziranom granicom.

Ministar prometa Christian Schmidt nazvao je uspostavu brze željezničke linije između Münchena i Berlina ‘fundamentalnim projektom za njemačko jedinstvo'.

Puštanje u promet brze linije popraćeno je u oba grada svečanim manifestacijama.

Redovan promet vlakovima velikih brzina na relaciji München-Berlin biti će uspostavljen u nedjelju.