FOTO/VIDEO  Novi tip GPS antena povečava točnost u urbanom području

VRay, Novi tip antene, izvor smetnji GPS-a, Multipath, prototipovi VRay-a, unutar kaciga
Novi tip antene trebao bi poboljšati točnost u urbanim područjima, pa čak i u zatvorenim prostorima. Dosada je problem bio u tzv. "multipath efektu" kada bi se signali iz satelita reflektirali od zgrade i na taj način zbunili navigacijski sustav.

"Multipath je glavni izvor smetnji GPS-a u gradovima i zatvorenom prostoru", tvrdi David Last, bivši predsjednik britanskog Kraljevskog Instituta za navigaciju. "Ništa drugo ne uzrokuje toliko ozbiljnih pogrešaka."

VRay je novi tip antene koji uklanja smetnje, a razvijen je od strane Instituta za tehnologiju Američkog ratnog zrakoplovstva i Locata korporacije iz Australije.

Prijašnje "beam-forming" antene bile su skupe i prevelike sa zasebnim radio prijemnikom za svaki element antene, zbog čega je bio korišten samo u vojne svrhe. VRay ima jedan prijemnik koji se velikim brzinama prebacuje između nekoliko desetaka elemenata antene. Dizajn će biti manji, jeftiniji i jednostavniji za razliku od prethodnih. Iako su prototipovi VRay-a još uvijek glomazni, plan je smjestiti antene u razini krova od vozila te stvoriti prijenosne verzije unutar kaciga.

Izvor: discovery.com