FOTO/VIDEO  Novi kineski stealth borbeni zrakoplovi J-20

kina, Pentagon, Kinesko ministarstvo obrane, Kineski stealth lovac 5. generacije: J-20, Incident, Južno kinesko more, kina, SAD, Kineski stealth lovac 5. generacije: J-20
Reuters prenosi kako je Kina prvi put pokazala projektile na u svom naprednom borbenom zrakoplovu J-20, objavio je u ponedjeljak dnevnik Global Times.

 

Kineski državni list piše da su dva borbena zrakoplova J-20 otvorila vrata svojih raketnih spremnika za vrijeme leta, otkrivajući da svaki zrakoplov ima četiri projektila u trupu, na obje strane zrakoplova.

Kineski stručnjaci su rekli kako je na 69. obljetnicu osnivanja zrakoplovstva kineske vojske prikazan napredak kineske zrakoplovne industrije i pokazana je superiornost zrakoplova J-20 u odnosu na vrhunske američke borbene zrakoplove F-22 i F-35, kao i povećanje borbene moći kineske vojske.

Vojni stručnjak Song Zhongping je rekao kako su četiri projektila u trupu J-20 bile rakete dugog dometa zrak-zrak, dok su s obje strane bile borbene rakete kratkog dometa namijenjene zračnim borbama.

Reuters navodi kako je u pet minuta pokazana mogućnosti novog borbenog zrakoplova, ali da on vjerojatno nije za izvoz.

Događaju su prisustvovali zainteresirani kupci, kojima su prikazana terenska vozila, dronovi i nove protubrodske balističke rakete.

Zaista shvatite razmjer i brzinu razvoja Kine u posljednjih 25 godina. U području obrane i aeronautike su prešli veliki put u kratko vrijeme, rekao je stručnjak londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije Douglas Barrie.

Barrie se upitao što to Kina čuva za sebe, ako je sve što je prikazano namijenjeno izvozu. Naravno, pri tome nije mislio na zrakoplov J-20, za kojeg je Peking odredio zabranu izvoza.

Prezentacija vojne tehnike za izvoz, koja se održava svake dvije godine, održana je usred trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine, navodi Reuters, koji podsjeća kako su SAD optužile Kinu za zrakoplovnu špijunažu.

Podsjetimo, prikazana je vojna oprema za izvoz, ali su borbeni zrakoplovi pete generacije J-20 proveli demonstrativni let samo kako bi pokazali napredak kineske vojne industrije.

Što se tiče izvoza ovog zrakoplova, Peking je još 2014. uveo zabranu prodaje zrakoplova J-20.

"Izvoz napredne kineske vojne tehnologije je zabranjen. Tako smo odlučili kako tehnologija pete generacije J-20 ne bi pala u neprijateljske ruke", rekao je tada Song Zhongping, bivši časnik u strateškim raketnim snagama kineske vojske.

Song je zabranu izvoza J-20 izravno povezano sa zabranom izvoza američkog F-22.

"Ako jednog dana Sjedinjene Države odluče izvesti F-22, Kina bi mogla razmotriti ukidanje zabrane", kazao je Song Zhongping.

Američki vojni stručnjaci tvrde kako je Kina zabranila prodaju naprednog zrakoplova J-20 zato što su inženjeri Pekinga zrakoplov proizveli s podacima koje su kineski hakeri ukrali iz dizajna američkog zrakoplova F-35.

VIDEO - Kineski J-20 u preletu nad gradom Zhuhaiu tijekom svečane 69. obljetnice osnutka zrakoplovnih snaga kineske vojske