Nakon 37 godina mirovanja u svemiru, ponovo proradio

satelit, Europska svemirska agencija, Steady-State Ocean Circulation Explorer, Satelit "Gravity Field, Voyager 1, inženjeri NASA-e
Nakon trideset sedam godina mirovanja u svemiru, četiri generatora sonde Voyagera 1, najdaljeg objekta koji je stvorio čovjek, ponovo su uključena, priopćila je NASA u petak.


Zahvaljujući ovom podvigu »Voyageru 1 će se produljiti život za dvije do tri godine«, istaknula je Suzanne Dodd, voditeljica projekta NASA-e.

Pomoću tih generatora Voyager 1 će se okrenuti u smjeru Zemlje kako bi njegove antene mogle komunicirati s našim planetom.

Sonda Voyager 1, koja je od svog lansiranja prije 40 godina promijenila povijest astronomije, putuje kroz međuzvjezdani prostor brzinom od gotovo 17 km u sekundi i trenutačno je više od 21 milijardu km udaljena od Zemlje.

Ponovno uključivanje generatora na toj udaljenosti bilo je, dakle, velik izazov.

Da bi to ostvarili, stručnjaci NASA-e su morali »proučiti računalne programe kodirane u jeziku koji više nije u uporabi«, rekao je glavni inženjer Chris Jones.


Znanstvenici su čekali 19 sati i 35 min. da rezultat njihova istraživanja brzinom svjetlosti prijeđe golemu udaljenost između sonde i našeg planeta, nakon čega su u srijedu zaključili da je njihova zadaća uspjela.

Tako će od siječnja ova četiri generatora raditi kao zamjena za generatore za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

S obzirom na uspjeh projekta Voyagera 1, NASA planira slično ispitivanje provesti na Voyageru 2, sestrinskoj sondi, čiji su generatori ipak u boljem stanju.