Libar – nova CARNetova usluga za izradu, objavu i pregled digitalnog sadržaja

Libar , digitalni sadržaj, aplikacija, mobilna aplikacija
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet objavila je novu online uslugu za izradu, objavu i korištenje digitalnog sadržaja primjenjivog u nastavi: multimedijskih digitalnih dokumenata, prezentacija, te e-knjiga u EPUB i PDF formatu.

Usluga naziva Libar sastoji se od dvije komponente: web aplikacije koja se nalazi na adresi https://libar.carnet.hr/, a namijenjena je prvenstveno nastavnicima i profesorima s ciljem jednostavne online izrade digitalnog nastavnog sadržaja te
mobilne aplikacije koja se preuzima na mobilne uređaje, a namijenjena je korištenju objavljenih digitalnih nastavnih materijala, sa svim funkcionalnostima e-čitača.
Pristup web aplikaciji ne zahtijeva prethodnu instalaciju na računalo, a temelji se na AAI@EduHr elektroničkom identitetu kojim korisnici pristupaju aplikaciji. Aplikacija je prilagođena nastavnicima u osnovnim i srednjim školama te korisnicima bez velikog tehničkog predznanja, a odlikuje se jednostavnošću i intuitivnošću korištenja.

Osnovne funkcije web sučelja su: kreiranje digitalnog sadržaja, upravljanje sadržajem i grupama korisnika te objava sadržaja u mobilnoj aplikaciji. Digitalni sadržaj kreiran pomoću Libra može sadržavati: tekst, slike, multimediju i kratke testove za samoprovjeru.
Sastavni dio usluge Libar je mobilna aplikacija pomoću koje korisnik može preuzeti i čitati EPUB i PDF sadržaj kreiran unutar web aplikacije. Prijava korisnika kroz mobilnu aplikaciju odvija se na identičan način kao i kroz web korisničko sučelje - putem AAI@EduHr elektroničkog identiteta.
Korisniku je za preuzimanje dostupan sav EPUB i PDF sadržaj čiji je on sam autor, kao i sadržaji drugih korisnika ukoliko prava pristupa to dozvoljavaju.
Mobilna aplikacija podržana je na operativnim sustavima Android, Windows Phone i iOS.
Aplikacija je testno puštena u rad u studenom 2015. godine na CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC 2015, kada je organizirano i prigodno natjecanje za sudionike konferencije, a od 17 prijavljenih e-knjiga izrađenih pomoću Libra, pobijedila je e-knjiga korisnice Nastje Srok pod nazivom «U potrazi za knjigom» te je korisnica nagrađena tablet uređajem.
Web aplikaciji je od trenutka puštanja u produkciju pristupilo 290 nastavnika koji su do sada izradili Više informacija o novoj usluzi dostupno je na adresi: 

http://www.carnet.hr/libar .