Europa mora stvarati 27 posto energije iz obnovljivih izvora

Vjetrenjače
Eurostat je objavio popis zemalja Unije koje 20 posto ukupnih potreba za energijom ostvaruju kroz obnovljive izvore. Hrvatska je jedna od tih zemalja.

Rumunjska, Bugarska, Češka, Estonija, Italija, Latvija, Finska, Švedska i Hrvatska članice su Europske Unije koje su, prije zadanog roka (2020-te) dosegnule željeni cilj - 20 posto energije iz obnovljivih izvora.

Danska, Austrija, Francuska i Nizozemska, zemlje su kojima nedostaje još pokoji postotak, pa da cilj bude ostvaren. U posljednje dvije godine ubrzao se postupak prelaska na obnovljive izvore energije u 24, od ukupno 28 zemalja članica, priopćava Eurostat.

Od početka inicijative, 2008. do danas, udvostručila se količina proizvedene energije iz obnovljivih izvora, čime se Europa, ukupno, približava ostvarenju ideje da koristi obnovljivu u znatno većem omjeru, nego do sada.

Nakon što sve zemlje članice prijeđu prag od 20 posto, kreće se u novu fazu, koja kaže, Europa mora stvarati 27 posto energije iz obnovljivih izvora.

Rumunjska, a gotovo je identična situacija i u Hrvatskoj, je doživjela investicijski bum u sektoru obnovljivih izvora energije, ali je Vlada, potom, ograničila sredstva za sufinanciranje takvih projekata.

Potrošači su se pobunili zbog porasta cijene električne struje, baš kao što je to bio slučaj i u Hrvatskoj.

Solarni paneli, vjetroturbine, ali i biomasa i termalne vode, glavni su alternativni izvori energije, koja još uvijek teško pronalazi kupca na tržištu, zbog postojeće ovisnosti o tradicionalnim distributivnim mrežama, prenosi Lider