Britanski vojni zrakoplov letio s dijelovima iz 3D printera

3D printer, zrakoplov, nasa, Britanski vojni zrakoplov, Njemačka, zrakoplov tornado, Sirija, rat u siriji
Zrakoplov je bio opremljen zaštitnom maskom za radio cockpita napravljenom pomoću 3D printera, zaštitnim elementima na podvozju zrakoplova i držačima za vrata usisnika, objavila je ta britanska kompanija.

Prozvođači zrakoplova traže jeftnije i brže načine za proizvodnju dijelove te je NASA u kolovozu prošle godine uspješno testirala komponentu mlaznog motora napravljenu 3D printerom.

Odjednom više niste vezani mjestom gdje morate prizvesti te dijelove, rekao je Mike Murray, jedan od čelnika BAE Systemsa, objavljujući uspješan probni let na uzletištu tvrtke u Wartonu na sjeveru Engleske i istaknuo da se sada dijelove mogu proizvesti bilo gdje gdje se mogu dopremiti printeri. Ako je moguće strojeve dopremiti na bojišnicu to također jača mogućnosti gdje obično ne bi imali podršku proizvođača.

BAE je rekla, ne navodeći pojedinosti, da neki dijelovi, proizvedeni u bazi britanskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva u istočnoj Engleskoj, u proizvodnji koštaju manje od od 100 funti, odnosno 120 eura, te bi mogli uštedjeti stotine tisuća funti svake godine, prenosi Hina.