Aktivna eliminacija pozadinske buke - Slušalice

glazba
Ako ste često na putu javnim prijevozom sigurno uza sebe imate i slušalice koje će te povezati na vaš pametni telefon i uživanjem u glazbi prikratiti si putovanje. Ako ste iole napredniji korisnik, tada sigurno imate i malo bolje slušalice, a ako ste još malo bolji, onda imate model s aktivnom eliminacijom pozadinske buke. Upravo za te potonje korisnike, i one koje će to tek postati, Sony nudi WH-1000XM3. Za mnoge, a i za nas, vjerojatno najbolje slušalice s ovom tehnologijom koje novac danas može kupiti.
Lider
Ako ste dijete 80-ih ili 90-ih (kao autor ovih redaka), tada sigurno Sony vežete uz mnoge vrhunske uređaje. Ja sam osobno sanjario o Sony televizorima, o Sony VHS receiverima, Sony Walkman CD glazbenim sviračima, itd. Od tih trenutaka pa do danas Sony je za mene više od jednog brenda elektroničkih sprava i zaista sa svakim uređajem pred Sony stavljam visoka očekivanja. Tako sam ih postavio i pred Sony WH-1000XM3. Bežične su to slušalice koje se ponajprije ističu prema svojoj naprednoj tehnologiji aktivne eliminacije pozadinske buke. Sony WH-1000XM3 stiže u kutiji na koju sam već navikao. Naime, već duže vrijeme Sony svoje proizvode pakira u minimalističku kutiju sa slikom proizvoda, osnovnim navodima i crnim kvadratićem u kojemu je Sony logo. Bez suvišnih detalja na pakiranju, odmah se bacam na otvaranje. U pakiranju pokraj samih slušalica stiže čvrsta kutija za pospremanje i prenošenje, audiokabel za žično povezivanje, USB kabel za punjenje te priključak za avionski audioutor. O kvaliteti ovih slušalica bespredmetno je raspravljati. Kako je riječ o top-modelu iz Sonyja, tako je i kvaliteta na najvišem nivou. Visokokvalitetna plastika i metal dominiraju.

Bežično povezivanje
Slušalice su takve da su nakon par trenutaka spremne za korištenje. Za povezivanje se primarno koristi Bluetooth, a za one koje i to zanima, podržani su aptX, aptX HD, LDAC i SBC kodeci. Povezivanje je gotovo uz treptaj oka, a za to je zaslužan i NFC. Na lijevoj slušalici nalazimo samo dvije tipke. Gornja nas prebacuje između tri načina rada - Noise Cancelling (aktivno se blokira vanjska buka), Ambient Sound (mikrofoni prenose zvukove okoline u slušalice, korisno kad pješačite u gradskom prometu) i Off (ANC i mikrofoni su isključeni, blokiranje buke je pasivno). Druga tipka koristi se za uključivanje i isključivanje slušalica. Pritisnete li ju kad slušalice rade, ženski će vas glas informirati o približnom stanju baterije (‘‘Battery level medium‘‘, primjerice). Slušalice se nakon svakog ponovnog uključenja vraćaju na ‘‘početno‘‘ stanje, gdje im je ANC uključen. Iako će nekima smetati to što slušalice ‘‘ne pamte‘‘ posljednju postavku, bila bi prava šteta ne iskoristiti puni potencijal ovih slušalica s aktivnom eliminacijom buke, a koja se uvijek i iznova uključi pri prvom paljenju. Radnje poput prebacivanja pjesama, javljanja na telefonske pozive i namještanja glasnoće zvuka izvode se klizanjem prsta po vanjskoj strani desne slušalice, koja je dakako zbog toga osjetljiva na dodire.

Aktivno i pasivno
Slušalice se nose uvrlo udobno i uvjereni smo da vam neće smetati i nakon puno sati nošenja, primjerice kada letite zrakoplovom. Osim aktivne eliminacije buke, koja svoj posao odrađuje točno kao i iz reklamnog spota - jednostavno izgubite kontakt s bučnom okolinom - zaista visoka je i pasivna eliminacija koja se postiže tako što slušalice prekriju cijelo uho. Instalirate li aplikaciju Sony Headphones Connect na pametni telefon, slušalice će te moći dodatno prilagoditi sukladno svojom željama. Međutim, čak i ako ostavite sve kako je po defaultu, uživat će te vjerojatno u jednom od najboljih zvukova na slušalicama ikada. Precizni visoki tonovi, jasni srednji i prodorni duboki epiteti koji su nam prvo pali na pamet. I dok se sve čini idealno, jedna stvar ipak je manje idealna. Dakako, riječ je o cijeni. Ona u ovom trenutku iznosi oko 2500 kuna. Ako ste spremni toliko izdvojiti, uživati će te u najboljem od najboljeg.

glas-slavonije.hr