Odviknite svog psa od povlačenja uzice

pas i uzica
Riješite ovaj problem uz nekoliko jednostavnih savjeta.

1. Nabavite uzicu za vašeg ljubimca koja nije fleksibilna te se tako ne može rastezati. Iako rastezljiva uzica pruža više slobode vašem ljubimcu, otežava hodanje uz nogu i kontrolu nad psom, posebno kada su u pitanju veće vrste. Najbolji izbor je kožni povodac dužine 2 metra, jer ga je lakše držati nego onaj najlonski.

2. Kad god vas pas počne vući, momentalno prestanite hodati ili se okrenite i počnite hodati prema natrag. Bit će to dobra lekcija za psa: svaki put kad krene vući, više ne idete nigdje ili još gore, vraćate se kući. Kada uzica ponovno bude opuštena, krenite dalje.

3. U početku ne bi bilo loše da se koristite nagradama, poslasticama ili jednim te istim pohvalama, sve dok ne nauči hodati bez povlačenja, a posebno ako nauči hodati uz vas. Proces učenja tako će svakako biti brži.

4. Hodajte dovoljno brzo da vašem psu ne bude dosadno i da ne bi samo stalno njuškao sa strane.

5. Kada mu dopustite da njuši okoliš, stanite i pustite ga da on to obavlja u miru. Možda bi bilo dobro da mu naglasite da to smije. Kad ste spremni krenuti dalje, recite mu "idemo". Na taj način, vaš ljubimac će znati kada je dosta i kada je vrijeme da se krene dalje.

6. Ne mijenjajte dužinu uzice rastezanjem ruku.

7. Također, tih bi se pravila trebali držati i ostali članovi vaše obitelji.