Odrekli se maturalnih haljina i odijela kako bi pomogli siromašnoj djeci

matura, haljine, odijela, pomoć
Matura ove generacije će, međutim, biti drugačija od dosadašnjih, jer su dva od tri odjela završne godine ove škole odlučila umjesto trošenja novca na sve skuplju maturalnu odjeću, taj novac poslati za liječenje bolesne djece, piše portal KoSSev.info.

Maturanti će, umjesto haljina i odijela, za svoju maturalnu večer nositi majice s natpisom "Bez 5 minuta glamura, ne propada matura," i u njima, u najvažnijoj noći svog tinejdžerskog školskog doba - plesati igre svog života.

Iako u ovoj akciji ne sudjeluju svi maturanti, mladići i djevojke koji će nositi obične majice na glamuroznoj zabavi i skupljati novac u humanitarne svrhe, ne zamjeraju svojim vršnjacima koji će blistati u svili, satenu i čipki, jer znaju koliko je ovaj dan važan za svakog maturanta.

- Nas je gotovo 60 maturanata i svi imamo različite stavove i razmišljanja. Zato razumijem da se ne možemo usuglasiti da svi isto postupimo. Ipak, ponosna sam na svoju generaciju koja je odlučila imati drugačiju maturu. Plan je da se ‘odreknemo' maturalnih haljina i odijela, te da taj novac, koji bismo potrošili za sve te preskupe stvari, a koje ćemo obući samo jednom, doniramo i tako pomognemo nekome kome je ta pomoć potrebna, rekla je za KoSSev jedna od učenica sudionica u ovoj plemenitoj akciji.

Oni, kako kažu, ne žele da se itko izdvoji, zato što ovo nije akcija koju organiziraju kako bi bila medijski propraćena, već se radi o njihovoj privatnoj odluci.

- To je bila samo naša odluka, zajednička, kažu djevojke, ne želeći otkriti tko je inicirao akciju.

Ovi samosvjesni srednjoškolci još uvijek ne znaju kome će točno dati prikupljeni novac, ali znaju za dva slučaja bolesne djece kojima je za liječenje potrebna financijska pomoć. Nadaju se da će njihova gesta potaknuti i ostale njihove vršnjake, ali i sugrađane, da se uključe u humanitarne akcije.

- Danas mi, a sutra netko drugi. Danas ćemo mi pokrenuti akciju, a sutra će se netko drugi priključiti ili sam pokrenuti nešto slično, kažu gimnazijalke Sjeverne Kosovske Mitrovice.