Odlazak na more i provalnici

dodjela stanova, stanovi, gradnja, Bespravna gradnja u Mostaru, stanovi, invalidi, stanovi, unajmljivanje, iznajmljivanje, studenti, more, odmor, provalnici
Svako malo, čujete priče kako je nekome provaljeno u kuću i slične priče gdje su ljudi pokradeni dok su bili na ljetovanju. I takve priče počnu kružiti baš kada moramo otići na more... Za početak, ne biste trebali paničariti, jer će vas na ljetovanju samo progoniti misli kojih se zapravo želite riješiti. Dovoljno je da pripazite na neke osnovne stvari, a ukoliko već i sumnjate da se nešto čudno dešava u neposrednoj blizini vašeg doma, svakako obavijestite kućepazitelje, u krajnjem slučaju policiju, piše zena.hr.

Na što morate pripaziti?

Provalnici najčešće imaju nekoliko dobrih taktika kako da znaju je li vaš dom prazan i jeste li nekuda otputovali ili niste.
1. Poštanski sandučić - Prva od njih je poštanski sandučić. Ukoliko primijete da se pošta nije pokupila već nekoliko dana, lako je moguće da će početi planirati provalu. Zaštitite svoj dom tako da ključ od poštanskog sandučića ostavite nekome od susjeda ili dobrih prijatelja, koji će vam uzimati poštu iz sandučića svaki ili svaki drugi dan.

2. Telefon - iduća "provjera" je li kuća prazna su pozivi na kućni telefon. Ako se nitko ne javlja nekoliko dana za redom, vaš dom može postati meta za provalnike. No, ne uzrujavajte se. Ukoliko primijetite da vas netko učestalo zove i spušta slušalicu svakako o tome obavijestite policiju. No, ukoliko vas samo brine da se ista stvar ne bi počela događati dok ste na samom ljetovanju, preusmjerite pozive na mobilni uređaj preko svojeg operatera, ili nešto manje sigurnije ali opet barem zbunjujuće za provalnike, iskopčajte telefonsku žicu tako da vas nitko ne može dobiti na kućni telefon. Nikako ne ostavljajte poruku na sekretarici da vas nema jer ste na moru. Isto vrijedi i za Facebook i ostale društvene mreže - nikako nemojte tamo dati do znanja da odlazite na neko dulje vrijeme!

3. Kućni prag - Nerijetke provale su upravo te da vam provalnici pozvone na vrata te se sakriju u blizini vašeg doma kako bi vidjeli jeste li kod kuće ili niste. Zamolite susjede ukoliko primijete bilo kakvu buku, razbijanje stakla, kretanje po kući, da odmah kontaktiraju vas i policiju.

Što vi možete napraviti?

Zaključati vrata dva puta nekada nije dovoljno. Ukoliko sumnjate na provalu svakako nabavite neku dodatnu vrstu zaštite. Danas na tržištu postoje raznorazni alarmi, kamere te ukoliko niste u mogućnosti priuštiti nešto skuplje, svakako nabavite jeftiniji lažni alarm protiv provale. Riječ je o uređajima koji se postave samo na vrh vrata te se posebnim kodom otključavaju. Kada se vratite s ljetovanja jednostavno ga ugasite. No ukoliko netko drugi nepozvano pređe vaš kućni prag lažni alarm će početi vrlo jakim tonom zviždati te je napravljen upravo da prestraši provalnika.

Ono što svakako možete napraviti je sve vrijedno što imate (zlato, srebro, dragocjenosti i ostalo) stavite u sef ili dogovorite s bankom sigurnosnu ladicu.

Odlazak na more predstavlja brigu mnogim ljudima. No, ako zaista napravite sve što se može napraviti po pitanju sigurnosti vašeg doma, nema razloga da se brinete. Ukoliko se i dogodi krađa dok vas nije bilo, policija će napraviti sve od sebe kako bi povratila vašu imovinu te se pobrinula da pronađe zločince.