Od Nove godine cigarete skuplje za 35 feninga

pušenje, zdravlje, ubijanje, pušenje, alkohol, cigarete, pušenje, RAK, zdravlje, pušenje, dim, cigarete, pušenje, lijek, šverc cigareta, Bileća, cigarete, cigarete, pušenje, cigarete, cigarete, poskupljenje, cigarete, poskupljenje, pušenje, odvikavanje, dječak, Tomislavgrad, provala, kiosk, duhan, cigarete, crna kronika, cigarete, poskupljenje, BIH, cigarete, poskupljenje, UIO, BIH, cijene, poskupljenje, cigarete, pušenje, akcize, škija, cigarete, poskupljenje, pušenje, rak pluća, cigarete, opušci, punjač, cigarete, poskupljenje, šverc, švercanje, duhan, BIH, BIH, cigarete, poskupljenje, pušenje, Pušenje je porok, čišćenje, zdravlje, cigarete, BIH, cijena, Mostar, pušenje, zabranjeno pušenje, cigarete, cijena, BIH, pušenje, namirnice, pljačka, pljačkaši, razbojništvo, cigarete, BIH, cigarete, poskupljenje, cigarete, cijene, cigarete, BIH, poskupljenje, pušenje, zabrana pušenja, BIH, više trošarine na duhanske proizvode , cigarete, rezani duhan, cigarete, poskupljenje, cigaret

Pojašnjava da se radi o ukupnom poreznom povećanju i da će povećanje koje bude više od 0,35 maraka značiti čistu zaradu proizvođača cigareta.

Piše: Vanja Bjelica - Čabrilo / Dnevni list

Dvije trošarine

Iz UNO-a pojašnjavaju da se s početkom 2012. posebna trošarina na cigarete povećava s 0,45 maraka na 0,60 maraka po kutiji, a minimalna trošarina iznosit će 1,65 maraka po kutiji cigareta.

Ovo znači da se posebna trošarina povećava za 0,15 maraka, što je definirano novom odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2012., koju je usvojio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

Također, Kovačević pojašnjava da se na osnovi člana 21. Zakona o trošarinama u BiH, Upravni odbor UNO-a odlučio donijeti odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete koja će se primjenjivati od 1. siječnja. Odlukom je definirano da će se od 1. siječnja plaćati i proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o trošarinama i posebna trošarina u iznosu od 30 maraka za 1000 komada, odnosno 0,60 maraka za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna trošarina na cigarete, koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne trošarine, plaća se minimalna trošarina u iznosu od 1,65 maraka po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada. Za pakiranja različita od pakiranja od 20 komada trošarina se plaća razmjerno broju komada u pakiranju, pojasnio je Kovačević.

Povećanja do 2014.

Odluka o povećanju trošarine predstavlja nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji.

Kako je kazao Kovačević, kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu s odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2012., proizvođači i veliki distributeri cigareta dužni su dostaviti u Upravu najkasnije do 30. studenoga.

Dnevni list napominje da je Zakon o trošarinama u BiH predvidio da godišnje povećanje posebne trošarine na cigarete ne može biti manje od 7,50 maraka za 1000 cigareta, odnosno 0,15 maraka po kutiji cigareta. .