Od danas djeca neodređenog spola u Njemačkoj

bebe, bebe, umrli, drvar, bijela kuga, Kupres, imena, BIH, zanimljivo, bebe, interspolna ljudska bića, neodređeni spol, Njemačka, majka, rađanje, šestorke, BIH, poticaj, tele, dijete, jugoslavija, bebe, izvoz, bebe, porodilje, porodiljna naknada, djeca rast, imena, Hrvatska, djeca, bebe, Hercegovina, beba, zamjena, bebe, Mostar, porodiljna naknada, porodiljsko, HNŽ, zamjena, bebe, Čitluk, priraštaj, prirodni priraštaj, dijete, dječak, curica, imena, djeca rast, bebe, Hrvatska zemlja, roditeljska prava, roditeljstvo, naknade, rodiljske naknade, bebe, plač, djeca rast, imena, ženska imena , imena, popularna imena, imena, popularna imena, ženska imena , imena, ženska imena , BIH, beba, rođenje djeteta, rođenje, Mostar

Roditeljima će biti dozvoljeno da na rodnom listu polje za oznaku spola ostave praznom, čime se u javnom registru praktično stvara kategorija neodređenog spola.
"Ovo će biti prvi put da zakon priznaje da postoje ljudska bića koja nisu ni muško ni žensko, ili su oboje, ljudi koji se ne uklapaju u tradicionalne pravne kategorije", rekla je profesorica prava na Univerzitetu u Bremenu Konstanz Plet.
Stručnjaci procjenjuju da se na svakih 1.500 do 2.000 djece rađa jedno interspolno, navodi BBC.
Roditeljima ove djece bit će sada omogućeno da operaciju o promjeni spola djeteta mogu donijeti naknadno, a ne odmah po rođenju.
Ovako rođena djeca nazivaju se "interspolna" jer imaju mješavinu muških i ženskih kromosoma, pa čak i genitalije koje imaju karakteristike oba spola.
Ipak, ostaju otvorena pitanja kako će izgledati život bez zakonsko određenog spola.
U njemačkim putovnicama, u kojima zasad u "kućici" za spol postoji oznaka "M" za muškarce i "F" za žene, uskoro će biti dopuštena i oznaka "X", rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova.
Nije jasno kako će se to odraziti na brak, koji je u Njemačkoj definiran kao zakonska zajednica muškarca i žene i na građansko partnerstvo, što je zajednica osoba istog spola.

Srna