Očajna Bosanka apelira na vlast: Francuz pobjegao čim je doznao da sam trudna

Tražim samo da uradi DNA analizu i prizna očinstvo. Tužila sam ga za alimentaciju i već četvrtu godinu na Osnovnom sudu u Distriktu Brčko pokušavam da se izborim za prava naše šestogodišnje kćerke.

Ovim riječima 38-godišnja Dženana Hasić-Čamo započinje razgovor za "Dnevni avaz", u nadi da će nadležni uvidjeti da njen slučaj trebaju riješiti pod hitno, jer se radi o zaštiti interesa maloljetnog djeteta.

- Počeli smo se zabavljati u travnju 2004., da bi se nakon izvjesnog vremena preselio kod mene u stan u Orašju. Živjeli smo u vanbračnoj zajednici s moje dvije kćerke iz prvog braka. U siječnju 2005. me trudnu ostavio i otišao. Našu kćerku sam rodila 29. kolovoza iste godine i tada smo imali telefonski kontakt. Nešto kasnije smo se posvađali i on je promijenio adresu stanovanja u Francuskoj - govori nam očajna Dženana.

Kada je djevojčica napunila tri mjeseca, Dženana je, kako kaže, ostala bez posla. Iz više razloga tada nije htjela podići tužbu protiv Francuza.

- Glavni razlog je bio taj što nisam htjela da on, ili bilo tko drugi, misli da to radim radi novca. Međutim, sada imam stalno zaposlenje i moji motivi za podizanje tužbe su jasniji te ne mogu biti pogrešno protumačeni. Ali slučaj se od 23. siječnja 2008., kada sam podnijela tužbu, nije pomjerio s mrtve tačke. Samo želim da djevojčica može ostvariti prava koja joj po rođenju pripadaju. Želim da nosi prezime svog oca - kazala nam je Hasić-Čamo, koja se u međuvremenu udala i prije nekoliko mjeseci rodila svoje četvrto dijete.

Dženana dodaje da nadležni ništa ne poduzimaju da bi njen slučaj, konačno, dobio epilog. Ističe da nije željna medijske pažnje, ali da je izlaz iz svog problema vidjela u nadi da ćemo objavom njene priče potaknuti nadležne na rad.