Znate li kako je nastala izreka 'pljunuti otac'?

Kada želimo da dočaramo nekome kako dijete liči na oca (ili majku) često izgovorimo ''pljunuti je otac'' (ili majka).

Ovaj izraz karakterističan je za više jezika, a postoji i nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Vjeruje se da engleski izraz istog značenja spitting image (eng. to spit - pljunuti) zapravo potiče od fraze ''splitting image'' (eng. to split - razdvojiti - kao podijeljena slika, slika u ogledalu), međutim, slični izrazi postoje i u francuskom, npr. C'est le portrait craché de son père (On je pljunuta slika svog oca) ili u norveškom som snytt ut av nesen paa (kao ispuhan iz nosa).

Moguće je da porijeklo ovog izraza treba tražiti u mitologiji, pa neko podsjeća na roditelja kao da je bukvalno ispljunut iz njegovih usta, ili ispljunut iz njegovog tijela (kao što je npr. egipatski bog Atum stvorio bogove Šua - boga zraka i Tefnut - boginju vlage i kiše, tako što ih je ispljunuo).

Stari narodi su vidjeli čvrstu vezu između svojih tijela i svijeta koji ih okružuje. Tako je u nordijskoj mitologiji biće po imenu Kvazir stvoreno od pljuvačke bogova. A nije ništa neobično ni pljunuti u šaku prije nego što se rukovanjem označi početak nekog dobrog posla - sve je to posljedica vjerovanja u magijsku moć pljuvačke.

12.01.2018 u 07:14