Zaposlenost i majčinstvo: kako ih uskladiti?

Rezultati najnovijeg britanskog istraživanja su pokazali kako zaposlene majke dnevno posvećuju samo 81 minutu aktivnoj brizi o vlastitoj djeci.

Kako uskladiti zahtjevnu karijeru i obiteljske obaveze? S ovom se dilemom svakodnevno susreću milijuni žena. Da su djeca nerijetko najveće žrtve ovog problema dokazuje i najnovije britansko istraživanje koje tvrdi kako zaposlene majke dnevno posvećuju samo jedan sat i 21 minutu aktivnom brizi o vlastitoj obitelji.

jS druge strane, majke koje svoj posao obavljaju od kuće posvećuju dvostruko više vremena izravnoj brizi o djeci. One na zajedničke aktivnosti poput hranjenja i kupanja mališana te igranja utroše 2 sata i 35 minuta.

Je li, zbog majčine prezaposlenosti, ugrožen emocionalni razvoj mališana? Britanski psiholozi tvrde: važno je pametno iskoristiti vrijeme provedeno s djecom, pa makar se ono svodi i na 81 minutu dnevno! Tako se roditeljima savjetuje prakticiranje zabavnih aktivnosti koje potiču zbližavanje s djecom.

"Važno je da djeca imaju priliku zabaviti se s roditeljima. Dakle, kad dođete s posla, nemojte se odmah primati peglanja i pranja. Odvojite 45 minuta za ludu igru s mališanima. Osim što će biti sretni i zadovoljni, klinci će pamtiti mamino i tatino "ludiranje", poručuje dječja psihologinja dr. Sandra Wheatley.

izvor: K. R. ordinacija.hr