Vjerujte im, djeca gotovo nikad ne lažu o zlostavljanju

djeca, seks, prvi seks, priprema, žene, seks, eksperiment

Obrati li vam se dijete sa željom da vam nešto povjeri, nađite mirno mjesto za razgovor, ostanite mirni i pribrani ma što čuli, pokažite razumijevanje i svakako suspregnite zgražanje ili gađenje te im vjerujte – djeca rijetko lažu o zlostavljanju. Ohrabrite dijete u odluci da oda tajnu, ali mu dopustite i da kaže onoliko koliko je spremno reći.

Pomozite mu da se otvori

Ne okrivljujte dijete zbog onog što se dogodilo, recite mu da je s njim sve u redu, ali da nije u redu ono što je zlostavljač napravio. Osvijestite djetetu postojanje dvojakih osjećaja prema zlostavljaču. Ne obećavajte stvari za koje niste sigurni da ćete ih ispuniti, primjerice, da nitko neće otići u zatvor i slično, nego pripremite dijete na to da ćete morati prijaviti događaj, mada ne nužno u prvom razgovoru. Ponudite mu vrijeme i mjesto za novi razgovor i imajte na umu da je djetetovo otvaranje proces, a ne jedan događaj. Naša će reakcija uvelike odrediti koliko će dijete reći i kako će se osjećati nakon toga. Neke su to od poruka radionice na temu “Što kad se dijete povjeri – prvi razgovor sa zlostavljanim djetetom”, koju će danas u Bjelovaru, u sklopu dvodnevne izobrazbe stručnjaka različitih profila koji dolaze u kontakt s djecom, održati Ivana Ćosić, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, te socijalna radnica Tamara Gojković. Ovaj multidisciplinaran pristup i suradnja u intervenciji
u području nasilja nad djecom ili među djecom, program je potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič.

– Angažirani su vrsni stručnjaci radi obučavanja što većeg broja ljudi za djelovanje u slučaju nasilja nad i među djecom – objasnila je Đ. Adlešič, predsjednica Vladinog Savjeta za mlade.

Trauma i za roditelje

– Krećemo s Bjelovarom jer smo htjeli poći od manjih sredina, a onda idemo u Dubrovnik, Dubrovačko-neretvansku županiju i Split – navodi Đ. Adlešič.

– Traume se događaju i odraslima i djeci. Izloženost djeteta traumi, zbog specifičnog odnosa roditelja i djece, smatra se traumatskim događajem i za roditelja – upozorava psihologinja Ivana Ćosić.

vecernji list