Umrlo im dijete, nemaju novca za sahranu: Pomozite obitelji

sahrana, Novac, pomoć
...kojima je u ponedjeljak preminula dvogodišnja kćerkica Lana . Lana je rođena sa velikim zdravstvenim problemima, sa rascjepom usne, srčanom manom i nije imala cjevčicu koja vodi hranu u želudac. Operirana je već treći dan nakon rođenja kada joj je ugrađena potrebna cjevčica, a potom još tri puta tijekom svog kratkog života kada su joj operirali srce.

Odmah po rođenju utvrđeno je da je malena djevojčica 100 posto invalid i da je posve neizvjesno koliko će dugo zapravo i živjeti. No, unatoč tome, zahvaljujući tromoj hrvatskoj birokraciji i nerazumijevanju, mama Dora za djevojčicu nije uspjela ostvariti nikakva novčana prava ni naknade.

- Liječnici u Osijeku su se čudili što je doživjela dvije godine. Bilo je to dijete koje se u svom kratkom životu dosta napatilo. Stalno je bila po bolnicama, na aparatima, nismo mogli sakupiti tri dana u komadu da bude kod kuće. No, unatoč svemu, pokazivala je napredak u razvoju. Smijala se, pratila sve okicama, dohvaćala rukicama. Svi smo znali da je teško bolesna i da se njen život može ugasiti u svakom trenu no, zbog toga kako se sama borila za svoj život i kako je napredovala nadali smo se najboljem. Na žalost, umrla je od zatajenja srca. Napatila se i sada je konačno mirna - plačući kazuje Lanina prabaka Branka Dumbović iz Jarmine . Mladi supružnici Dora i Romeo u teškoj su financijskoj situaciji. NIti jedno od njih ne radi, računi su im blokirani, jedva preživljavaju. Prijatelji i rodbina pomažu im sakupiti novac da dostojno sahrane svog malog anđela jer nemaju dovoljno novca za sve troškove. Njen gubitak paralizirao ih je. Čini su sve da djetetu olakšaju boli i boravke u bolnicama. Mama Dora posebno je shrvana i ne može prihvatiti da je ostala bez svog anđela. Cijeli vinkovački kraj znao je za borbu mladih roditelja za svoje dijete.

- Njihovi računi su blokirani. Javili su se njihovi prijatelji i rekli da dam svoj račun u banci za donacije svih koji im žele pomoći jer moj nije u blokadi. Svi koji žele mogu uplatiti novac na račun u HPB HR1723900013220803570 SWIFT HPB ZHR 2X - kaže prabaka Dumbović koja živi u Jarmini.

Ako ste iz Vinkovaca, novac možete donijeti u Caffe bar Jazz.

Lanin krevetić još je pun njezinih igračaka

U kući obitelji Patrčević u Ceriću tišina i tuga. Uz fotografiju malene nasmiješene Lane gore dvije bijele svijeće. Prijatelji i rodbina grle neutješnu mamu Doru. Nitko ništa ne govori. Lanin krevetić pun je njenih igračaka koje joj nisu stigli odnijeti u bolnicu u Osijek. Sahrana malene Lane održat će se u srijedu na groblju u Ceriću.

24sata.hr