U Bosni i Hercegovini se nemoguće vjenčati bez 15.000 maraka!

Sajam vjenčanja
To ističu i u poduzećima čija je djelatnost priprema ovog svečanog dana i u kojima naglašavaju da se budući supružnici često odlučuju na podizanje kredita kako bi uspjeli pokriti troškove.

Ljudi iz branše naglašavaju kako, ipak, sve ovisi od ''dubine'' novčanika onog tko svadbu plaća, ali i želje samih mladenaca.

- Mi radimo na području cijele BiH i točno znam da u Hercegovini prave velike svadbe, za razliku od središnje BiH, gdje su one jako skromne, ističe Ognjena Šurlan, vlasnica jednog studija koji se bavi organiziranjem svadbi.

Kada se crta podvuče, iznajmljivanje svadbenog salona, glazba, hrana, piće, mladoženjino odijelo, vjenčanica, te neizostavno prstenje mladenaca, itekako će zadati financijske poteškoće onima koji planiraju stati na ludi kamen. Naime, samo prstenje, u prosjeku, košta oko 400 maraka. Nekoliko stotina maraka zaručnici, na putu do supružnika, daju i fotografima, kao i kamermanima, kako bi njihov najveseliji dan bio ovjekovječen.

Osim toga, tu su i troškovi za pozivnice, dekoraciju, tortu, matičara te brojni drugi, koji u ovakvim investicijama uvijek iskrsnu.

Mladoženje, u prosjeku, za odijelo iskeširaju oko 500 maraka, a vjenčanice su znatno skuplje, što opet ovisi od toga hoće li se buduća supruga odlučiti za iznajmljivanje ili kupovinu haljine.

Nezavisne novine