Sve manje roditelja ima novaca da pošalje dijete na školsku ekskurziju

autobus, ekskurzija, kriza, Novac, roditelji
Kako saznaje Dnevni avaz, sve više srednjih i osnovnih škola u potpunosti odustaje od organiziranja ekskurzije, jer je kod učenika vrlo mali interes.

Poredeći broj učenika koji su odlazili na ekskurziju prije četiri godine s ovogodišnjim, Fatima Jašarević, direktorica turističke agencije "Relax Tours" iz Sarajeva, naglašava kako se taj broj smanjio za više od 50 posto.

- Građani stežu remen. Roditelji su jednostavno opterećeni drugim troškovima, tako da malo novca ostaje za obiteljsko ljetovanje, a još manje za ekskurzije - govori Jašarević za Avaz.

Pedagog iz Srednje medicinske škole "Jezero" Alma Gogalić kazala je da se prošle školske godine za odlazak na ekskurziju prijavio vrlo mali broj učenika, tako da nije ni organizirana.

- Ove godine je bila nešto bolja situacija, pa se išlo van BiH. Inače, uvijek odaberemo agenciju koja nudi povoljan, ali i siguran aranžman - kazala je za Avaz Gogalić.

Na području Zeničko-dobojske županije situacija nije ništa bolja. Tamo su, kako kaže ministrica za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Bernadeta Galijašević, ravnatelji dvije srednje škole zajedno organizirali odlazak na ekskurziju kako ne bi ispaštali oni učenici koji mogu i žele ići.

- Prvi put se događa da pojedine škole čak i odustaju od višednevnih izleta te se odlučuju za jeftiniju varijantu jednodnevnog izleta - pojašnjava Galijašević.

Odlazak na ekskurziju izvan granica BiH za učenike je postao luksuz u kojem samo pojedini mogu uživati. Škole s područja Tuzlanske županije odustale su od ekskurzija u Grčkoj i Španjolskoj te su birali jeftinije i bliže destinacije poput susjedne Hrvatske. Mersija Jahić, pomoćnica ministra za obrazovanje TŽ, navela je da se ekskurzija za osnovce svela na izlete po bh. gradovima.

- Ne vodimo preciznu evidenciju o broju učenika koji odlaze na ekskurzije, ali je primjetno da je manje učenika čiji su roditelji u prilici izdvojiti novac za ovu izvannastavnu aktivnost - kazala je Jahić.

Sretko Žmukić, stručni savjetnik u Ministarstvu za obrazovanje, znanost i mlade KŽ, navodi kako su smanjili jedan od kriterija za odlazak na ekskurzije sa 75 na 60 posto učenika.

- Najčešći razlog za odustajanje roditelji su navodili lošu ekonomsku situaciju. Svake godine se dogodi da neka škola odustane od organizacije - govori Žmukić.