Što trebamo učiniti kada dijete grize nokte?

grickanje noktiju, navika, dijete

Grizenje noktiju može biti način nošenja s beznačajnim stresnim situacijama, no iznimno, ako dolazi do eskalacija, do samoranjavanja i pojavljuje se u kombinaciji s drugim simptomima, potrebno je obratiti se liječniku. No, razloga može biti i drugih; iz znatiželje, dosade, zbog rasta zubića, bez razloga iz čiste navike. Grizenje noktiju često se nastavlja i u odrasloj dobi.

Odrastanje djecu može činiti anksioznima, a napetosti i pritisci roditelja mogu biti neprepoznatljivi. Dijete može umjereno gristi nokte nesvjesno, primjerice dok gleda televiziju, ili kao reakciju na neku specifičnu situaciju, primjerice prije ispita. I vjerojatno će prestati samo od sebe. No, postoje i jednostavni načini kako djetetu pomoći prestati gristi nokte. Evo nekoliko savjeta i prijedloga.

Ako i sami grizete nokte, prvo sami morate prekinuti gristi nokte.

S nježnom i kreativnom intervencijom počnite što prije, jer što navika duže traje, to ju je teže prekinuti.

Otkrijte uzrok anksioznosti

Dugoročno, pokušaji sprječavanja ponašanja koje kao roditelji ne možete prihvatiti su u redu.

No, ponašanja imaju svoj uzrok i prvo je potrebno otkriti ih. Možda imate ideju što dijete čini anksioznim - preseljenje, razvod, nova škola, nastup, ispit? Potrebno je uložiti poseban napor i kreativnost kako bi dijete progovorilo o svojim brigama.

Ne zanovijetajte, ne kažnjavajte

Dijete vjerojatno grize nokte nesvjesno. Ako samo ne želi prestati, ionako ne možete ništa. S navikama je teško prestati.

Ako se dijete ne ozljeđuje, najviše mu možete pomoći na način da mu redovno i kratko podrezujete nokte i podsjećate ga na redovno pranje ruku. Što manje pažnje tome posvećujete, to će dijete biti manje pod stresom, manja je vjerojatnost da će se ponašanje intenzivirati i lakše će tražiti pomoć.

Kada to želi, pomognite mu

Dijete će možda biti spremno prestati gristi nokte u situaciji kada će je/ga druga djeca zadirkivati. Nakon osvještavanja i verbaliziranja osjećaja vezanih za zadirkivanje i nakon potvrđivanja vaše bezuvjetne ljubavi, spremni ste pomoći djetetu u prekidanju navike grizenja noktiju.

- razgovarajte o navikama vezanim uz nervozu i o mogućnostima prekidanja tih navika i dogovorite se koliko i na koji način ćete biti uključeni

- ohrabrite dijete da osvijesti kada i gdje grize nokte i dogovorite nježni, tihi i tajni signal kojim ćete dijete podsjetiti po potrebi

- u dogovoru s djetetom možete lakirati nokte kako biste otežali grizenje noktiju

- pokušajte dogovoriti neke smirujuće aktivnosti u zamjenu za grizenje noktiju, primjerice držanje igračke ili na dodir ugodnog predmeta, duboko disanje ili neku drugu tehniku opuštanja

- dogovorite i omogućite djetetu kretanje i igru čime će izbaciti višak energije i/ili opuštajuće aktivnosti u kojima koristi ruke

Budite uporni

Trebate i sebe i dijete s vremena na vrijeme podsjetiti da je s navikama teško prestati i da ste na istoj strani. Dogovarajte realne ciljeve i slavite male pobjede. Uzmite si pauzu kada je to potrebno.

Djetetu pružite ljubav i pažnju bez obzira na uspješnost u prekidanju navike grizenja noktiju. Budite uporni. Upornost se na kraju uvijek isplati.

Izvor: index.hr