Što tinejdžerima najviše smeta kod staraca?

tinejdžeri, savjeti, roditelji, osveta, bivši, muškarac žena
Ulaze bez kucanja

Svatko treba svoj kutak, svoj mir, svoja četiri zida. Mama ulazi bez kucanja, tata rukne na vrata i čini ti se kao da je potres. Eh, svi smo to prošli! Pokušaj im objasniti da je tvoja soba ili tvoj kutak u kući samo tvoj i, kada ulaze unutra, neka pokucaju i pričekaju dok im ne kažeš da mogu ući. No, pozor - isto se ponašaj i ti kad ulaziš u njihovu sobu! Poštovanje rađa poštovanje!

Dobra fora je i da na vrata nalijepiš velika slova: 'Prije ulaska pokucaj!' ili nešto slično. Ako u početku ne shvate, nemoj klonuti duhom, s vremenom će se naviknuti. Svima treba vremena za usvajanje novih navika.

Ne slušaju

Mnogi tinejdžeri žele sve ili gotovo sve povjeriti roditeljima, posebice kada ih nešto muči, ali često ih u toj nakani zaustavi stalna roditeljska kritika i prigovaranje. Slušanje je vještina koja je danas gotovo izumrla. Ipak, ne treba odustati. Promatraj starce i nađi pogodan trenutak za razgovor. Gledaj izraz njihovih lica i govor tijela jer se većina komunikacije sastoji upravo od takve, neverbalne.

Ne žele da imam dečka/curu

Ah, roditeljima su djeca uvijek baš to - djeca. I teško im je prihvatiti da njihova mala princeza ili mali princ odjednom želi imati dečka ili curu i s njime se cmokati u mraku parka. Srećom, većina roditelja shvati da je ovo itekako normalno, štoviše poželjno za normalan razvoj njihovog tinejdžera. Imaš li roditelje koji ti zabranjuju ljubavnu vezu, probaj s njima razgovarati. Oboružaj se svim mogućim informacijama s interneta i iz knjižnice. Argumenti su bitni i nemoj da ti ih uzmanjka. Navedi ih da shvate da ćeš kad-tad imati dečka/curu, pa makar se morao/la skrivati od njih. Bitno je da ti vjeruju, a tada će sve ostalo doći samo po sebi. Stoga, ako želiš da ti vjeruju u ljubavnoj vezi, onda ih nemoj iznevjeriti u drugim životnim poljima - pomoć u kući, ocjene u školi i slično.

Zanovijetaju zbog loše ocjene

Inače si solidan/na učenik/ca, ali, eto, zalomila ti se neka jedinica ili dvojka i sada su starci u frci. Odmah misle da si zaljubljen/a i zato popuštaš u školi ili si se počeo/la drogirati i piti. Svi smo prije ili kasnije prošli kroz ovo, pa čak i učenici koji inače imaju lošije ocjene. Starcima probaj objasniti da ne paničare i da ćeš popraviti ocjenu čim ti se ukaže prilika. Možda je sve jednostavno bio splet okolnosti, osim toga, i sam/a znaš što je bilo. Ipak - nikada nemoj lagati jer se tada vaše povjerenje može ozbiljno narušiti, a to nikako ne želiš!

Ne žele pričati o seksu

Kod nas je, nažalost, seks često tabu tema. Iako na televiziji ima toliko reklama, filmova i serija sa scenama seksa, kada dođe do ozbiljnog razgovora o seksu, tada bi velika većina roditelja dobila - čistu jedinicu! No, ipak je najbolji razgovor o seksu onaj s roditeljima ili s drugom bliskom osobom koja je starija od tebe. Iskustvo ipak najviše znači.

Dakle, ne žele li već oni sami pokrenuti ovaj razgovor, kada uhvatiš zgodan trenutak, iznenadi ih pitanjima o seksu. To može biti kada su oni prvi put doživjeli seksualno iskustvo, kada su se prvi puta poljubili, što misle o kondomima i slično. Ako ti upute unezvjeren pogled, nemoj odustati. Reci im da se želiš odgovorno ponašati, a to sigurno žele i oni, i u čemu je zapravo tolika frka. Već i vrapci znaju da ni tebe ni ikoga drugoga nije donijela - roda.

Mijenjaju izjave

Jedan dan ti kažu: 'Imaš 17, ponašaj se kao odrastao čovjek', a već drugi: 'Nisi dovoljno star/a za to, još si dijete!' Pa dakle, starci, skulirajte se malo! Spomeni im ove situacije i pitaj kako jedan dan očekuju da budeš odrastao, a drugi dan da budeš samo klinac. Reci da i oni moraju biti dosljedni želiš li i ti biti dosljedan/na. Vjeruj, zapanjit će ih razina ozbiljnosti i zrelosti kad im se ovako obratiš. Opet se sjeti - sve je u argumentima.

Ne vjeruju mi

Starci sumnjaju da se drogiraš, ali ti si daleko od toga. Ipak, oni ti i dalje ne vjeruju. Reci im da ti je već dosta tog nepovjerenja i predloži da te odvedu liječniku na testiranje.

Dakako, nepovjerenje može biti i zbog mnogo drugih stvari - alkohol, cigarete, cura/dečko. Dok u nekim situacijama liječnički pregled itekako može tvoje starce riješiti sumnji, u drugim situacijama morat ćeš se jače potruditi. Primjerice, ako imaš prijatelje kojima tvoji starci ne vjeruju jer im djeluju 'sumnjivo, drogeraški, agresivno' i tko zna kako sve ne, morat ćeš pokušati pomiriti ta dva svijeta. Primjerice, pozovi frendove kod sebe da ih starci upoznaju i provedite sat-dva zajedno. Vrlo vjerojatno će starci shvatiti da su se zapravo brinuli bez razloga.

izvor: tportal.hr