Što sve možemo naučiti od djece?

Ne kaže se bez razloga da je važno zadržati dijete u sebi. Možda ne trebate biti neodgovorni i bježati od društvenih obveza, ali štošta toga možete naučiti od svoje djece.

Diplomacija je djeci strana
Djeca većinom izgovaraju ono što misle i to bez uljepšavanja. Naravno, ne trebate kolegici na poslu reći kako je nova frizura stari barem deset godina, no opuštajuće je govoriti istinu bez diplomatskih pomagala. Opustite se, ne morate u svakom trenutku vagati svoje riječi i razmišljati o posljedicama.

 Bez posustajanja
Unatoč tomu što su par puta pali, djeca će se uvijek truditi ostvariti ono što su naumila. Učite od njih i ne dajte se tako lako obeshrabriti. Hrabro naprijed. Naučite na vlastitim greškama i idući put se približite svom cilju bez padova.

Naučite opraštati
Djeca nisu zlopamtila. Možda će se neko vrijeme duriti, no svakomu će oprostiti. U konfliktima djeca će reći točno ono što misle. Možda na prvu to vodi svađama, no sukob se uvijek riješi. Odrasli se drukčije ponašaju. Dok neki i dalje vode diplomaciju u razgovoru, drugi uistinu kažu što misle, ali to isto zamjeraju drugoj osobi. Naučite cijeniti iskrenost, ali prije svega naučite opraštati.

Budite znatiželjni
Ljudi su sposobni cijeli svoj život učiti novitete. Problem nastaje jer s odrastanjem zatomljujemo svoju znatiželju i sami sebi stavljamo okove. Budite poput djece i dopustite da vas vodi znatiželja. Pitajte ono što vam nije jasno, istražite nove hobije i mjesta oko vas.

Opustite se
Kako držimo svoju znatiželju pod kontrolom, tako pod okovima držimo i svoje emocije. Djeca ne kalkuliraju. Ako se žele smijati, smijat će se. Opustite se i češće ljudima oko sebe poklonite osmijeh.

Promijenite perspektivu
Što smo stariji to se sve teže i teže možemo uživjeti u tuđu situaciju. Djeca su drukčija. Jedan dan su vatrogasci, sljedeći veterinari, a već na kraju tjedna liječnici. Njima uživljavanje u druge uloge ne predstavlja problem. Zbog toga imaju više razumijevanja za druge. Ne morate glumiti druge osobe, ali promijenite perspektivu kako biste bolje shvatili ljude oko sebe.

Pređite granice
Na poslu i van njega društvo je postavilo određene granice i pravila ponašanja. Djeca toga nisu svjesna i tek uče o svijetu i njegovim pravilima. Naravno, teško je iskakati na poslu izvan redovne rutine i kršiti pravila, no uvijek uz pomoć mašte i kreativnosti možete razmišljati van ustaljenih granica i tako doći do drukčijih i osvježavajućih rješenja.

izvor: budi.in