Spomenik nerođenoj djeci

remek-djelo , kipari, Spomenik nerođenoj djeci
Spomenik nerođenoj djeci remek-djelo je slovačkog kipara Martina Hudaceka. Prikazuje ženu na koljenima, pognutu zbog žalosti i dijete koje pokušava dodirnuti majku...

„Ovako govori Jahve: ‘Prestani kukati, otari suze u očima! Patnje će tvoje biti nagrađene: oni će se vratiti iz zemlje neprijateljske. Ima nade za tvoje potomstvo - riječ je Jahvina - sinovi tvoji vratit će se u svoj kraj.'" (Jer 31,16)

Ova skulptura nosi duboku poruku nade, bez ijedne izgovorene riječi. Ta je poruka milosrđa, napisana u dubini ljudskog srca, sada uklesana u kamen i prikazana u punom sjaju. Za Marka McKeona to je spomenik ženi koja je cijeli život žalila zbog tragičnog odabira, te čije je majčinstvo obnovljeno. Spomenik nerođenoj djeci remek-djelo je slovačkog kipara Martina Hudaceka. Prikazuje ženu na koljenima, pognutu zbog žalosti i dijete koje pokušava dodirnuti majku.
Skulptura u spomen na Susan McKeon

McKeon je sliku skulpture pronašao na internetu. Duboko ga je ganula, a kad je u veljači 2017. izgubio svoju suprugu Susan zbog tumora na mozgu, odmah je znao da želi donirati repliku kipa u njezinu čast. Kad je bila mlada, Susan je pobacila, a McKeon je rekao da ju je ta odluka progonila cijeli život. Susan je posvetila svoj život drugima. Rodila je dvoje djece, te posvojila još dvoje, od kojih je jedno bilo hendikepirano. No, bez obzira na sve to, nikada se nije oporavila zbog onog jednog izgubljenog života.
Nikad nije prestala tugovati

McKeon je napisao na Facebooku: „Nikada nije prestala tugovati zbog izgubljenog djeteta. Ponekad je mislila da joj Bog to neće oprostiti. Jednom je rekla kako misli da ju Bog kažnjava teškim trudnoćama. Mislim da se cijeli život pokušavala iskupiti zbog te pogreške. I ironično, svijet je postao bolje mjesto zbog njezine pogreške. Jednom je pročitala da se izgubljenim bebama treba dati ime, nazvala je svoju bebu Claire Grace."

Nakon Susanine smrti, McKeon je kontaktirao Martina Hudaceka i zamolio ga da napravi repliku skulpture. Premda je kip već bio dosta poznat, ovo je prva replika u punoj veličini u Sjedinjenim Američkim Državama. Darovana je crkvi Sv. Duha, u Fresnu (Kalifornija). Skulptura je posvećena 25. veljače, točno godinu dana nakon Susanine smrti.