Spavanje na leđima u zadnjem tromjesečju nije zdravo za bebu

trudnoca

Ni za mamu, a posebno ne za bebu. Zapravo, upozorenje je grozno jer kaže da se s tim položajem spavanja povećavaju šanse da bi majka mogla roditi mrtvorođeno dijete.

Zato ovaj savjet nemojte nipošto ignorirati. Istraživanje je objavljeno u brojnim medijima, a njime se željela doznati postoji li idealna poza za spavanje i hoće li neke druge poze štetiti razvoju ploda. I tako su došli do zaključka koji nam doduše nije stran, da bi trudnice u poodmaklom stadiju trudnoće obavezno trebale spavati i ležati na boku.

Za tu svrhu odabrali su trudnice koje su bile trudne između 34 i 38 tjedana, a za istraživanje su koristili elektrokardiograme i infracrvene kamere kojima su pratili plod tijekom noći i odmora. Rezultati su pokazali da su bebe majki koje su spavale na leđima bile znatno aktivnije, a poza im je očito otežavala kretanje, jer su, čim se majka okrenula bok, redovno pojačavali svoju aktivnost u trbuhu.

A to je znak koliko ih ležanje na leđima sputava u ionako skučenom prostoru u kojem borave, a poza na boku ionako olakšava mami lakše disanje jer beba tad ne nasjeda izravno na majčine unutrašnje organe. Uostalom, poznata je i priča o tome da spavanje na lijevom boku omogućava najlakši protok krvi koja kola kroz majku, a tako je potrebna bebi u maternici.

Izvor: index.hr