Spasonosnih 10 sekundi: Što odgovoriti djetetu s hrpom pitanja?

obitelj
Kako biste sebi pružili predah, a istovremeno još bolje upoznali svoje dijete i dali mu priliku da razvija maštu, postoji jedan uvijek ispravan odgovor koji mu možete dati.

U dućanu ste i vaše dijete vas pita zašto baš mrkve i naranče. Zatim, dok hodate prema autu, želi znati koliko auta ima na cijelom svijetu. I dok se vozite kući, eto još pitanja o tome što mislite što njegov prijatelj Petar radi upravo sada.

S jedne strane sretni ste što vaš mališan pokazuje toliku znatiželju, no s druge strane je iscrpljujuće (naročito kada pokušavate odložiti i pospremiti hrpu namirnica i staviti vodu za tjesteninu), piše Zadovoljna.hr.

Konstantno obasipanje pitanjima može biti zamorno, međutim važno je da roditelji imaju na umu da kada dijete postavi pitanje, to im daje uvid u njegove misli i vrijednosti. Odgovaranjem na djetetovo pitanje pitanjem roditelj stvara priliku da bolje upozna svoje dijete i njegov unutarnji svijet. Mogli biste se iznenaditi, kaže Lugo.

Možda se vaš mališan jučer posvađao s Petrom i ima potrebu razgovarati o tome. Ili se brine da se Petar igra s nekim drugim prijateljem, a ne s njim. A opet, možda ste samo prošli pored Petrove kuće na povratku iz dućana. O čemu god se radilo, vaš interes za razgovor pokazuje da je djetetov pogled na svijet itekako važan. Zato ga nemojte zanemariti.

Povrh toga, Lugo kaže kako je važno za roditelje da iskoriste te sitne prilike da grade odnos s djetetom i nauče ga vrijednosti rada kroz vlastita pitanja.