Slatkiši koji boje jezik su opasni za djecu

slatkisi

Prepune su šećera, aditiva i emulgatora, što može da prouzrokuje niz zdravstvenih problema, upozoravaju stručnjaci. - "No problem", "skitls", "m&m" i ostale čokoladne bombonice sa glazurom jarkih boja pune su vještačkih dodataka - upozoravaju stručnjaci za Zaštitnik potrošača.

Svakodnevno korištenje ovih poslastica, naročito kod djece, može da prouzrokuje niz zdravstvenih problema poput dijareje, hiperaktivnosti, smanjenja apetita i stvaranja karijesa.

Zato nutricionisti i dječiji liječnici upozoravaju roditelje da izbjegavaju ovakve proizvode, jer osim pakovanja, u njima nema ništa lijepo, zdravo ni korisno za njihove mališane.

Nutricionista Milka Raičević objašnjava za Zaštitnik potrošača da bombone kao što su "no problem", ali i slične dražeje obojene jarkim bojama mogu da izazovu hiperaktivnost i dijareju, a ukoliko se jedu u prekomjernim količinama, mogu da uzrokuju i veće zdravstvene komplikacije.

- Na etiketama takvih namirnica nalaze se čitavi spiskovi sastojaka, od kojih vam bar polovina nije poznata i teško se čita i izgovara. Riječ je o aditivima u koje spadaju konzervansi, boje, emulgatori, zgušnjivači i arome koje popravljaju ukus i boje da bi sve izgledalo privlačnije - kaže Raičević.

Ona dodaje da su ovakvi slatkiši najopasniji za djecu, ali da ih ona i najviše konzumiraju.

- Ukoliko roditelji vide da su djeci obojene ruke i jezik, to bi trebalo da im bude prvi alarm da slatkiš izbjegavaju da daju djeci. Zbog njih može doći i do trovanja, a izazivaju i alergije.

Također, djeca koja odrastaju na slatkišima postaju anemična - kaže nutricionista.

Pedijatar dr. Saša Milićević upozorava roditelje da smanje svojoj djeci unos slatkiša, naročito onih koji su obojeni vještačkim bojama i u sebi sadrže jezgraste plodove, poput kikirikija, badema, lješnika.

- Važno je napomenuti da ove čokoladne bombone nikako ne smiju jesti mlađa djeca. Sitne su i sadrže kikiriki koje može da ih iziritira, da ima zapadne za zubić ili u grlo, pa da dođe do kašlja i nadražaja. Ali isto tako nisu preporučljive ni za stariju djecu jer su pune vještačkih dodataka, pojačivača boje i ukusa, sa malim procentom prave čokolade. Osim što smanjuju apetit kod djece kad se jedu prije obroka, svakodnevnom upotrebom mogu dovesti do stvaranja karijesa, ali i ostalih zdravstvenih tegoba, jer je primjetno da na usnama i jeziku u ostavljaju u tragovima jarku boju. To je jasan pokazatelj da se radi o vještačkom i nekvalitetnom proizvodu - objašnjava dr. Milićević.

Međutim, Zoran Nikolić, potpredsjednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže da bi trebalo vjerovati da su svi sastojci koji se nalaze u ovim slatkišima u skladu sa propisima. Ali s druge strane, potrošači moraju biti oprezni i dobro informirani o kvalitetu proizvoda.

- Svaka kesica bombona morala bi na deklaraciji da ima naznačeno koje boje se koriste i u kojoj količini. Također, hrana bi trebalo laboratorijski da se ispita da li je štetna za zdravlje ljudi - dodaje Nikolić.