Sintagma 'mama je ipak mama' još uvijek prevladava u našim obiteljima

moderni očevi, otac, obitelj, kćerka, beba, refleks, porodiljska naknada, porodiljni, porodilje, porodilja, roditelji, postali roditelji, mladi roditelji, život s roditeljima , djeca, roditelji, imunitet, obitelj, roditelj, djeca roditelji, bebe
Iako se sve više uključuju u odgoj, očevi u većini slučajeva taj važan roditeljski zadatak prepuštaju majkama.

Nema sumnje da je roditeljstvo istovremeno i najljepši i najteži posao na svijetu. Povjereno nam je maleno ljudsko biće i želimo dati sve od sebe da izraste u odgovornog čovjeka. Taj put često nije lak. Koju ulogu u tome imaju očevi? Iako se sve više aktivno uključuju u odgoj ipak često ostaju po strani. Sintagma 'mama je ipak mama' još uvijek prevladava u našim obiteljima. Važno je osvijestiti da su za pravilan psihofizički razvoj djeteta oba roditelja izuzetno važna. I njihova uloga kao roditelja započinje odmah po začeću.
U nastavku vam donosimo 7 načina kako se otac može aktivno uključiti u roditeljstvo ne čekajući da dijete odraste kako bi se naknadno povezalo s njim.

1. Trudnoća

Trudnoća se još naziva i drugim stanjem. Majka koja je po prvi put trudna susreće se s čitavim spektrom emocija i informacija vezanih uz period trudnoće, poroda i babinja. Često se događa da se već pri tom prvom koraku roditeljstva oca djeteta svjesno ili nesvjesno ostavi po strani. Radi se dakako o tijelu žene, ali to ne znači da uloga partnera nije važna. Ovaj je period izuzetno bitan jer će o njemu ovisiti kako će se partneri zajedno uključiti u aktivan odgoj.
Otac može sudjelovati u trudnoći na razne načine. S partnericom ići na ginekološke preglede i pratiti razvoj djeteta. Zajedno s partnericom ići u nabavku opreme za dijete, složiti krevetić ili dječji ormarić. Pomoći oko kućanskih poslova. Pjevušiti i nježno razgovarati s djetetom i pratiti pokrete djeteta u utrobi tako što će staviti ruke na partneričin trbuh.

2. Porod

Kad su me pri mom prvom porodu pitali želim li epiduralnu anesteziju rekla sam 'Samo mi dovedite supruga'. Doktor se na to nasmijao i dodao 'On vam je najbolja epiduralna.' I uistinu bio je u pravu. Emocionalna podrška tijekom trudova i samog poroda ženi je izuzetno važna. Sterilna atmosfera rađaone često nije ugodna, a partner tu može odigrati veliku ulogu.
Prije samog poroda mogu zajedno pohađati trudnički tečaj kako bi se što bolje pripremili za prinovu.

3. Djetešce nam se rodilo

Zajedno po prvi put pogledati u oči svog djeteta neopisiv je osjećaj i bila bi prava šteta kad bi se muškarci odrekli te privilegije. Iako je uloga majke u tim prvim danima djetetova života nezamjenjiva otac kao emocionalna podrška majci može puno pridonijeti. Uzeti nekoliko slobodnih dana kad se majka i dijete vrate kući iz bolnice uvelike će olakšati prilagodbu cijeloj obitelji.

4. Njega djeteta

Novorođenče često muškarcima djeluje krhko pa se do određenog perioda ne usude primiti ga u ruke. No žene bi trebale ohrabriti partnera i pokazati mu kako se mijenja pelena ili kupa beba.

5. Šetnje

Novopečenoj majci uvijek dobro dođe malo odmora nakon cjelonoćnih buđenja. Otac može prošetati s djetetom u kolicima. Svjež zrak godi svima, a osobito bebama.

6. Igra

Škakljanje, nasmijavanje, igre skrivanja male bebe jako vole.

7. Njegovati odnos s partnericom

Možda najvažnija stavka jest raditi na odnosu s partnericom. Dolaskom prinove taj odnos često padne u drugi plan, ali to ne bi trebalo biti tako. Sretni roditelji jednako sretno dijete. To nikad ne treba smetnuti s uma. Sitni znaci pažnje, lijepa riječ i malo zajedničkih trenutaka u smijehu i razgovoru puno znače kako bi taj odnos i dalje rastao u ljubavi i razumijevanju.