S bebom na godišnji odmor

Kako se vaše putovanje i godišnji odmor s bebom ne bi pretvorio u noćnu moru, potrebne su vam pripreme o kojima nikada ranije niste trebali razmišljati. I dok ste se do nedavno brinuli kakve ćete krpice i kremice za sebe ponesti, sada se morate brinuti što i koliko ćete stvari ponesti za svoju bebu piše zena.hr.

Kada planirate prvi godišnji odmor s bebom, hotel možda nije najbolja solucija. Apartman, ma kako mali, pružit će više komfora i za vas i za bebu. Ako je beba već počela jesti kašice i piti sokove, njih ćete lakše spravljati u vlastitoj kuhinji, nego u hotelskoj sobi. Također, bebine i vlastite životne navike nećete toliko morati mijenjati i prilagođavati hotelskim pravilima, pa  beba neće osjetiti preveliku promjenu.

Kada ste se već odlučili za smještaj, počnite na vrijeme planirati što trebate nabaviti i ponesti na odmor. Ono što je prilikom pakiranja najvažnije zapamtiti da trebate ponesti stvari bez koji ne možete kod kuće. Dakle dovoljno odjeće, pelene, posebnu hranu ako je potrebna, omiljene igračke, kolica. Sve druge stvari su dodatak koji možete uzeti ako vam stanu u auto, što je potvrdila i mama Vesna koja je s nama vrlo rado podijelila svoje iskustvo prvog ljetovanja sa sinčićem. - Prvi puta smo ga vodili na more s 10 mjeseci. Uzeli smo prijenosni krevetić, njegovu posteljinu i jastučić tako da se prvi dan odmah osjećao kao kod kuće. Uzeli smo sa sobom i kutiju punu njegovih igračaka, kišobran kolica te hodalicu koja je bila pun pogodak jer je dvorište bilo ogromno, pa se "vozio“ se po njemu kao stazi za Formule 1 – objasnila je Vesna.


Dugo, sretno putovanje


Iako je većina beba od samog rođenja naviknuta na vožnju u autu, ipak potrebno je pripremiti se za put. - Krenuli smo u noći, oko 4 sata i samo smo ga iz krevetića premjestili u sjedalicu. Spavao je skoro do odredišta, a onda je bio oduševljen kad je prvi put ugledao more. Godinu dana kasnije, bio je toliko uzbuđen da nije mogao spavati i sto puta je pitao kada će doći more. Ja sam sjedila s njim na stražnjem sjedalu i izmišljali smo različite igre da put do mora što prije prođe. Na put smo ponesli vodu, sokove i puding, koji je lako dati djetetu i u autu. Više puta smo se zaustavljali i svi se zajedno malo prošetali, razgledavali okolicu što mu je bilo zanimljivo – ispričala je mama Vesna.

Ukoliko nemate klimatiziran automobil, naša je preporuka da putujete po noći jer ne samo da tada nećete imati problema s nesnosnim vrućinama, nego su velike šanse da će beba većinu puta prespavati. Ako je beba veća i/ili ne želi spavati, uzmite čim češće kraće stanke od vožnje, a sve što mislite da će vam biti potrebno na putu neka vam bude pri ruci – pelene, hrana, piće, omiljena igračka. Ukoliko putujete po danu, pokušajte prozor kroz koji sije sunce zaštititi platnenom krpom, kako dijete ne bi bilo direktno izloženo suncu i vrućini. Pazite da po bebi ne puše klima ili zrak od prozora.




Malo je za sreću potrebno


Stigli ste na more. To je i vrijeme prilagodbe za vas, ali i vašu bebu, kojoj je ovo prvo iskustvo putovanja i privikavanja na potpuno drugu okolinu. Postoji velika mogućnost da će biti umorna od puta, razdražljiva i da će plakati. Pokušajte u tom trenutku biti što smireniji i opušteniji, zabaviti ju s novom okolinom ili pak pustiti da odspava i dulje nego što je normalno. Jedan od najvažnijih trenutaka biti će kada bebu odvedete na plažu i ugleda more, naravno ako je dovoljno stara da primjećuje stvari oko sebe.

Nipošto bebu nemojte forsirati na kupanje ako se boji vode. Budite strpljivi, što i preporuča mama Vesna. - Bio je oduševljen morem, ali ne i kupanjem. Nismo ga forsirali, nego ga polako privikavali na vodu dok nije nestalo straha. Ako se dijete boji, mislim da mu treba dati vremena da se svaki dan polako i bez ikakve prisile privikava na more. Prve godine i more je bilo hladnije, pa nije htio biti dugo u vodi.

- Tjerati dijete da se kupa, a ono se boji, po meni nema nikakvog smisla. Ne treba to shvatiti kao tragediju, nego se jednostavno tome prilagoditi i zabavljati se drugim stvarima. Imam sreću da je moje dijete znatiželjno i sve novo je htio istraživati. No, djeca su različita – objasnila je Vesna, te dodala: - Godinu dana kasnije je bilo potpuno drugačije. Odmah čim smo došli na more, morali smo ići na plažu i oduševljenje nije splasnulo niti malo. Za vrijeme najvećih vrućina, od 11 do 17 sati, vrijeme je provodio spavajući, a nakon toga kupajući se u dvorištu u malom bazenu u obliku čamca. Godinu dana kasnije već je bio pravi „morski vuk“, jedino je bilo smiješno kako su mu smetali kamenčići koji su mu ulazili u sandalice i cipelice za vodu. Njih smo stalno morali vaditi van – prisjeća se mama Vesna.

Ono što je najvažnije zapamtiti da bebi ne treba puno da bude sretna, pa zbog toga ne treba pretjerivati u ničemu. - Nije potrebno nositi mnogo stvari na plažu, no suncobran obavezno nabavite. Bebu nemojte izlagati suncu, osim dok se kupa u moru, namažite ju sa visokim zaštitnim faktorom, stavite šeširić, uzmite omiljenu igračku i to je to. Od hrane, ako beba već jede treba uzeti sok, vodu, voće, puding, jogurt... Ako je beba malo veća uzmite „kolut“ za plivanje ili narukvice za plivanje i sandalice s kojima može i u vodu i naravno ručnik u koji ćete ga omotati nakon kupanja. Te osnove su sasvim dovoljne – objasnila je Vesna.

Želimo vam ugodno ljetovanje!