Rođeni u autu jer je rodilište - zatvoreno!

Rodilištu od kojeg je neku večer bila četrdestak kilometara predalako da bi se u njemu stigla poroditi.

Dijana Klinac je, naime, rodila 5. travnja u 22.25 navečer na autobusnoj stanici u Mimicama. Još uvijek nije sigurna što će njezinome Viti pisati u rubrici mjesto rođenja, no nije ni važno, govori, kad se sve sretno završilo.
Kao u filmu

- Šta da vam kažem, bilo je to kao u filmu. Ležala sam u utorak navečer doma na kauču, kad sam osjetila da je porod počeo. Zaputili smo se prema Splitu, no već u Igranima smo zvali Hitnu pomoć u Makarskoj, gdje su me dočekali doktor Darko Granić, sestra Biljana Šarić, koja me prije osam godina porodila u makarskom rodilištu, i, mislim, vozač Jurica Bajić. S njima sam krenula put Splita, no trudovi su bili sve jači i učestaliji. Kad smo vidjeli da nećemo stići do rodilišta, stali smo na autobusnoj stanici i tu sam rodila. Bilo je brzo i lako, a već za nekih dvadesetak minuta sam bila u rodilištu - priča nam Dijana priču koju je u ovih nekoliko dana već bezbroj puta ponovila i o kojoj bruji cijelo Makarsko Primorje.

Dijani je, inače, ovo bio treći porod, nakon desetogodišnje Ive i osmogodišnje Lee. Još jednom poručuje iz sobe splitskog rodilišta:
- Žalosno je da se u Makarskoj ugasilo rodilište, jer njemu ništa nije nedostajalo, a, osim toga, možda nekoj drugoj rodilji drama na putu do Splita i ne prođe sa sretnim završetkom, kakav smo moj Vito i ja doživjeli.
Patrik požurio

Dva dana prije Dijane Jelena Franić rodila je svoje drugo dijete, muškića Patrika, teškog 3,6 kilograma na putu od kuće u Biokovskoj ulici u Makarskoj do Doma zdravlja. Bolovi su došli tako naglo da je rodilja pala u nesvijest, dojurio je dr. Bobo Daskalović i porodio je u vozilu. Pozvao je babicu Biljanu Šarić, ali je Patrik požurio prije njezina dolaska.

Upravo ova dva slučaja, koja su zahtijevala hitnu asistenciju ginekologa, otvorila su ponovno pitanje zatvorenog rodilišta u Makarskoj. Što je najgore, do prostorija i inventara ne može se doći jer je rodilište zaključano.
- Ovo nije nikakva sigurnost rađanja. Sve je dobro kad sve prođe u redu. Ali tko bi odgovarao u slučaju da se stvari zakompliciraju? Liječnici na Hitnoj pomoći nisu dovoljno educirani za porode.

Babica Biljana Šarić nema obvezu doći, jer je zajedno s pet babica makarskog rodilišta na čekanju. Došla je pomoći kolegama. Makarskoj treba rodilište - kaže voditeljica Hitne pomoći dr. Nevena Čović.

izvor: slobodna dalmacija