Roditeljima na promišljanje: Vaše dijete je nasilnik?

djeca, nasilje, roditelji, zlostavljanje, nasilje, škola
Zašto djeca postaju nasilna?

Djeca postaju nasilna iz više razloga. Neki potiču svađe jer se osjećaju nesigurno. Maltretiranje nekog tko je fizički slabiji od njih ima daje osjećaj moći i misle da su važniji, popularniji i da mogu sve kontrolirati. U drugim slučajevima djeca maltretiraju jer ne znaju, nisu naučena da su svi ljudi jednaki bez obzira na boju kože, religiju, položaj ili izgled.

Pod zlostavljanje se podrazumijeva i prkosno i agresivno ponašanje. Takva djeca trebaju vašu pomoć kako bi mogla kontrolirati svoje fustracije, ljutnju, mržnju ili gnjev. Jer njima nedostaje mogućnost normalnih odnosa s okolinom. Savjeti stručnih usoba uvelike im mogu pomoći da se nauče nositi sa svojim osjećajima da nauče kako obuzdati svoje nasilničko ponašanje i poboljšati svoje socijalne vještine.

Neka djeca postaju nasilna i ponašaju se loše, te govore neke ružne stvari koje su čuli u vlastitom kućanstvu. Djeca koja su izložena ružnim navikama ponašanja roditelja, često se prema drugima odnose na isti način. Jer rodtelji nekad rade nešto što nije ispravno i u tom slučaju dijete stekne dojam da je to dobro a ne loše.

Pomognite djeci da prestanu biti nasilna.

Neka vaše dijete od malena uči da je nasilničko ponašanje neprihvatljivo i da će svakako snostiti posljedice ako budu nasilni.

Pokušajte razumjeti razloge zašto je vaše dijete postalo nasilnik. U nekim slučajevima djeca su nasilna jer ne znaju vladati jakim emocijama poput ljutnje, mržnje i slično, a neka pak ne znaju za drugačiji, odnosno mirniji način rješavanja nekih problema.

Vi svakako morate:

Shvatiti nasilje ozbiljnim. Budite sigurni da su vaša djeca svjesna toga da nećete tolerirati njihovo nasilje kod kuće niti na ulici. Uspostavite pravila glede zlostavljanja i držite ih se, te budte sigurni da ih se i vaše dijete pridržava. Jer ako mu uslijed njegova nasilničkog ponašanja odredite kaznu, imat će više smisla nego da prođe nekažnjeno. Npr. ako vaše dijete zlostavlja nekoga putem SMS-a, oduzimite mu mobitel, ako maltertira nekog puem e-maila, oduzmite mu računalo ili Internet. Ako je vaše dijete agresivno kod kuće prilikom igre s braćom, sestrama ili drugom djecom, spriječite to istog trena.

Naučite djecu da budu ljubazna i imaju poštovanja prema drugim osobama. Učite svoje dijete da je pogrešno procjenjivati i suditi ljudima s obzirom na religiju, boju kože, posebne potrebe ili izgled. Pokušajte mu usaditi osjećaj empatije prema "drugačijim" osobama. Ako je potrebno, vodite ga u zajednice na kojima se sastaju djeca koja su različita.

Svakodneno potičite dijete na dobro i kulturno ponašanje. Pozitivno savjetovanje može više pomoći da dijete bude nenasilno nego negativni primjeri (tj. kao primjer kakva djeca ne trebaju biti). Usmjeravajte vaše dijete da bude dobro i kada dijete, ako se nađe u situaciji da mora birati što je dobro a što ne, izabere dobar put..., nagradite ga i pohvalite.

Budite dobar primjer svom djetetu. Razmislite dobro kako razgovarate kad su vaša djeca u blizini i kako se nositi s problemima i sukobima. Jer ako se ponašate agresivno pred djecom, velike su mogućnosti da i dijete postane agresivno, jer će slijediti vaš primjer.

Počnite od kuće

Kada razmišljate o utjecajima ponašanja vašeg dijeteta, prvo sagledajte situaciju kod kuće. Djeca koja žive u okruženju u kojem se psuje, viče, daju oštre kritike, fizički se obračunava, može na njega djelovati vrlo negativno.

Kod kuće je prirodno i uobičajeno da se djeca "svađaju" sa svojom braćom ili sestrama, nije uobičajeno ako se djeca nasilniči tuku i vrijeđaju jedno drugo. Stoga je važno razgovarati sa svom djecom (ako je višečlana obitelj) o tome što je dobro a što ne.

Vrlo je važno neprestano pratiti ponašanje vaše djece kod kuće. Pazite kako razgovarate sa svojom djecom i pokušavajte obuzdati svoje agresivne emocije pred njima. Naravno da je potrebno da u kući vlada red i disciplina, ali ne na način da vičete na dijete. Ako niste zadovoljni djetetovim ponašanjem, objasite mu da to nije lijepo ponašanje i da ste sigurno da ono može biti jako dobro dijete.

Ako vaša obitelj prolazi kroz stresno razdoblje, to ne smije doprijeti do vašeg djeteta, ne smijete dozvoliti da ono osjeti stres koji je u vama. Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnih osoba.

Potražite pomoć

Ako tražite pomoć da vaše nasilno dijete postane nenasilno, možete je potražiti kod profesora, ravnatelja ili drugih školskih dužnosnika koji vam mogu pomoći identificirati zašto je vaše dijete postalo nasilno, te vam pružiti pomoć.

Vaš liječnik također može pomoći. Ako vaše dijete ima problema s agresivnim ponašanjem, ne može kontrolirati svoje osjećaje bijesa, ljutnje ili mržnje, potražite pomoć psihologa ili psihijatra.

Koliko god bilo teško i frustrirajuće spriječiti dijete da bude nasilno, ne zaboravite da dijete samo nikada neće prestati biti nasilno, ono treba vašu pomoć. Razmislite o uspjehu i sreći koju želte svome djetetu i budite uporni kako biste postigli da vaše dijete bude sretno.