Roditelji, evo kako ćete dijete najbolje pripremiti za školu

Učionica
vo može biti veliki šok za vaše dijete, no uz pravilnu komunikaciju i pripremu možemo mu olakšati prvi odlazak u nepoznato i pripremiti ga za ono što ga čeka.

Evo kako pomoći svom djetetu da mu odlazak u školu ne bude veliki šok.

U nabavu povedite svoje školarce i pokažite im da od pripreme za početak škole glave ne bole. 

Potrudite se da dijete upozna školu

Ako je vaše dijete već išlo u školu prošlih godina, ne mijenja se mnogo toga.

No ako vaše dijete kreće u školu po prvi puta svakako ga moramo pripremiti za ono što ga čeka.

Kako bi svom djetetu na najbolji mogući način pokazali što ga čeka, odvedite ga u školu. Ako škola u koju će vaše dijete krenuti ima orijentacijske dane to svakako iskoristite. Ukoliko nema, organizirajte se sami. Odvedite dijete ispred škole, pokažite mu igralište i okolicu zgrade. Makar i kroz ogradu, vaše dijete ovako će shvatiti što ga čeka.

Pokušajte pobuditi znatiželju u njemu pa će jedva čekati da vidi školu iznutra.

Što više dijete upozna školsku zgradu to će se manje bojati nepoznatog prvog dana škole. Na taj način već smo napravili mnogo za svoje dijete, jer uz sve nove podražaje prvog dana škole dijete dobiva neku sigurnost poznavanjem fizičkog mjesta na koje ide.

Ljudi se uglavnom boje nepoznatog, pa se potrudimo da naše dijete upozna školu prije nego li se mora suočiti s njom.

Također, za školu ih pripremite i kupnjom neophodne školske opreme po njihovom izboru. Prelistajte Konzumov školski katalog ili naručite dostavu te kupite sve što treba vašem djetetu. Kada je okruženo stvarima koje je samo odabralo, dijete će biti opuštenije i motiviranije.

Potrudite se da dijete upozna svoju novu učiteljicu

Nakon što smo upoznali dijete sa školskom zgradom i okolinom koja ga očekuje vrijeme je da ga pripremimo za ono što ga čeka kad već jednom krene u svoj razred.

Najvažnija osoba u tom procesu su učiteljica ili učitelj vašeg djeteta.

Ako škola u koju vaše dijete kreće ima mogućnost da upoznate učitelje prije početka školske godine svakako to iskoristite. Ako pak ne postoji ta mogućnost, postoji način kako pripremiti dijete da upozna osobu koju nikad nije vidjelo.

Kada znate ime učiteljice koja će učiti vaše dijete koristite njeno ime u razgovorima s djetetom. Ako možete pronaći njenu sliku svakako ju pokažite djetetu. Ako poznajete neko dijete koje je išlo u razred te učiteljice možete razmijeniti iskustva s roditeljima tog djeteta.

U slučaju da se vaše dijete ne prilagodi dobro u prvom tjednu škole nemojte se ustručavati kontaktirati učiteljicu ili učitelja. Uspostavite kontakt na početku i pokažite da ste uključeni u obrazovanje svog djeteta.

Važan je i način na koji vi pričate o učiteljici pa svakako pripazite na svoj ton i način govora. Djeca slušaju i upijaju svaku našu riječ pa je vrlo važno kako se i mi sami odnosimo prema novoj obavezi.

Potaknite zbližavanje s drugom djecom

Normalno je da će vaše dijete trebati neko vrijeme kako bi se naviknulo na učiteljicu, no to može biti mnogo lakše ako već poznaje neko dijete s kojim će ići u razred.

Potrudite se saznati koja djeca će ići u razred s vašim djetetom i kontaktirajte njihove roditelje ukoliko se poznajete. Ovo je pogotovo prednost malih mjesta, gdje se većinom svi poznaju. Ukoliko imate priliku da se vaše dijete zbliži s drugom djecom svakako to iskoristite.

Igra u parku ili popodnevna kava s roditeljima druge djece može biti vrlo korisna, kako vama tako i djetetu.

Na taj način djeca će se sprijateljiti pa će u nepoznatoj okolini imati jedno drugog, a to će im mnogo značiti.

Vježbajte rastanak

Za većinu djece najteži trenutak je kada se moraju po prvi puta razdvojiti od vas.

Ovo može biti mnogo lakše ako je vaše dijete već išlo u vrtić ili ostajalo na čuvanju kod prijatelja, roditelja ili tete čuvalice.

Razgovarajte s djetetom o onome što ga čeka i objasnite mu da ćete ga čekati ispred škole svaki dan. Vježbajte pozdrave koje ćete reći jedno drugome i dajte mu neki predmet koji će ga podsjećati na vas ukoliko je potrebno.

To može biti nešto maleno poput poruke na papiru, obiteljske fotografije i slično.

Rastanak je trenutak koji će vaše dijete uvijek pamtiti. Vjerujem da se i sami sjećate rastanaka s roditeljima u prvim danima škole, vrtića ili odlaska u drugi grad.

Kako će izgledati prvi dan škole?

Upoznajte se sa samim procesom koji vas očekuje prvog dana škole. Hoćete li moći uvesti svoje dijete u razred i neko vrijeme ostati s njim? Koliko će ostati u školi prvi dan i kako će on izgledati?

Objasnite svom djetetu što ga čeka. Kada znaju što ih očekuje, djeca to mnogo lakše prihvate jer se unaprijed osjećaju spremni.
Zato je važno da im ovo objasnimo na vrijeme.

Ako sami ne znate kako će izgledati prvi dan škole, informirajte se. Nazovite školu i pitajte ili iskoristite inicijalni sastanak (upis) kako bi saznali što vas zanima.

Priprema je pola posla, zato budite spremni na vrijeme.

Komunikacija je najvažniji faktor

Recite svom djetetu što ga očekuje u školi. Objasnite mu kako izgleda učionica ako ju već niste vidjeli. Recite mu kako će izgledati njegov prvi dan i što će raditi u školi. Potaknite zanimanje djeteta pravilnim načinom komunikacije.

Spomenite djecu koja će ići s njime u razred, učiteljicu i sam proces odlaska u školu.

Potaknite dijete da postavlja pitanja na koja ćete strpljivo odgovoriti. Dopustite djetetu da izrazi svoje osjećaje vezane za odlazak u školu. Budite mu podrška i slušajte ga.

Koliko god vam se neke stvari činile banalnima, one vašem djetetu mogu značiti cijeli svijet. Zato odgovorite na svako pitanje, ma koliko glupo vam se to činilo.

Neke stvari koje se vama čine normalne poput odlaska u WC djetetu mogu predstavljati veliki problem. Pokušajte u razgovoru naglasiti stvari za koje smatrate da će vaše dijete voljeti, a nemojte puno pažnje pridavati negativnom aspektu.

Dajte mu do znanja da vi uvijek možete doći po njega, iako mora ostati u školi dok ne završi školski dan i recite mu da ćete ga vi čekati ispred škole svaki dan.

Budite tamo na vrijeme. Jako je važno da vaše dijete zna da ga čekate, i da vas vidi kada jednom izađe iz školske zgrade.

Neka odlazak na spavanje bude na vrijeme

Važno je da vaše dijete ima pravilan proces spavanja, mnogo prije nego krene u školu. Uz sve promjene koje ga očekuju ne želimo ga opteretiti i drugim vremenom kada mora ići na spavanje. Razmislite o tome na vrijeme i pokušajte staviti dijete na spavanje na vrijeme kako bi se što prije prilagodilo ranom ustajanju ukoliko ide u školu ujutro. Odlazak na spavanje bez stresa vrlo je važan, jer dijete mora biti opušteno kako bi se moglo odmoriti.

Ukoliko vaše dijete ostaje budno do kasno, a kada krene u školu će se morati rano ustajati pokušajte ga postepeno prilagoditi na raniji odlazak na spavanje.

Probudite interes za školu kod svog djeteta

Iako vaše dijete ne mora znati čitati titlove ili zbrajati do sto, svakako se potrudite da zna što će učiti u školi. Osim osnovnih stvari koje dijete mora znati napraviti samo poput odlaska u WC, osnovnih boja i načela komunikacije - naučite vaše dijete prepoznati brojeve i slova. Ako znaju osnove onoga što ih čeka biti će im mnogo lakše kasnije kada krenu s učenjem.

Osnovno pravilo je da dijete zna kako izgleda njegovo ime napisano na papiru, da zna samo otići u WC i otvoriti si užinu ili bocu s vodom.

Dok pripremate dijete za školu pokušajte ovo:

Dopustite djetetu da samo izabere svoj školski pribor, torbu i pernicu. Najbolje mjesto za to je Konzumov online katalog, a naručiti možete i dostavu.
Dan prije odlaska u školu recite djetetu što ga čeka prvi dan u školi.
Odite rano na spavanje dan prije škole kako bi se mogli ustati u pripremiti na vrijeme.
Što ako dijete počne plakati kada je vrijeme za rastanak?9.

Ovo je nešto što će se vrlo vjerojatno dogoditi pa se pripremite što ćete reći i napraviti. Utješite dijete i recite mu kako će sve biti u redu. Podsjetite ga na razgovore koje ste vodili

i kako će izgledati njegov dan. Recite mu da jedva čekate da dođete po njega nakon škole.

Predajte dijete učiteljici i budite uvjereni da će sve biti u redu.

Ako vaše dijete ima problem sa rastankom svaki dan pokušajte razgovarati s učiteljicom. Učitelji su uglavnom puni razumijevanja i iskustva u radu s djecom, pa će vam biti od velike pomoći.

Plakanje je normalno i vjerojatno vas čeka, pa se i sami pripremite za to.

Nemojte kasniti doći po dijete u školu!

Kada je vrijeme za odlazak iz škole vaše dijete mora znati da ga vi čekate ispred zgrade. U prvim danima ovo je vrlo važno i ne smijete si dopustiti da kasnite. Ukoliko vaše dijete izađe iz škole i ne vidi vas osjećati će se kao da je kraj svijeta. Budite ovoga svjesni i budite pred školom na vrijeme.

Tako ne samo da svom djetetu dajete do znanja da na vas može računati, već i razvijate odnos temeljen na povjerenju.

U svakom slučaju, odlazak u školu može biti vrlo stresan, kako za dijete tako i za nas roditelje. Unatoč tome, svi smo mi prošli kroz fazu razdvajanja od roditelja i prije nego shvatite vaše će dijete jedva čekati da se vrati u školu.

Vaš zadatak je biti mu podrška u tome.

24sata.hr