Pubertet dolazi sve ranije

zlostavljanje, pubertet, istraživanje
Rezultati istraživanja sugeriraju da raniji ulazak u pubertet nije samo rezerviran za djevojčice, za koje je već dokazano ranije seksualno sazrijevanje nego u prijašnjim generacijama.

Istraživanje su proveli stručnjaci iz medicinskog centra Cedars Sinai iz Los Angelesa na osnovu podataka 6.200 zdravih bugarskih dječaka današnje generacije i istih podataka prikupljenih 70-ih godina, piše Hina.

U oba slučaja dječacima se mjerila visina, težina, veličina testisa, te duljina i opseg penisa. Rezultati su objavljeni u časopisu "Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine".

- Studije napravljene prije nekoliko desetljeća pokazale su da se najveći napredak u seksualnom razvoju zbiva između 13. i 16. godine, rekao je voditelj istraživanja Fnu Deepinder.

- Podaci o današnjim dječacima pokazuju da je taj napredak sada pomaknut na dob od 12 do 15 godina, dodao je.

Dječacima spolovila počinju rasti odmah poslije rođenja i taj proces traje do punog seksualnog sazrijevanja, do 19. godine. Rast testisa bitnije počinje tek od 11. godine, ali u oba slučaja najbrži razvoj zbiva se od 12. do 16. godine. Najveći napredak u tjelesnom rastu odvija se između 12. i 14. godine.

Studija je također pokazala da su dječaci iz 70-ih godina u toj dobi imali relativno manje genitalije od modernih dječaka, ali je ta razlika nestala oko 17. godine. No, dječaci iz ruralnih sredina imaju pola centimetra dulje penise od svojih urbanih vršnjaka.

Deepinder kaže da bi genetski, nutritivini, pa čak i obrazovni čimbenici mogli stajati iza ranijeg razvoja današnjih generacija, ali nije poznato kakav utjecaj raniji pubertet ima na muško zdravlje. Također nije istraženo postoje li kakve razlike u tome u populacijama iz različitih dijelova svijeta.