Prvorođeni smatraju da su i odgovorniji. A najmlađi? Evo što znanost kaže

djeca

Najmlađi brat ili sestra zabavljači su u obitelji, tvrde znanstvenici. Globalna internetska zajednica, YouGov, provela je istraživanje koje je otkrilo da postoji značajna razlika u osobnosti najstarijeg i najmlađeg djeteta.

Ispitanici su zamoljeni da rangiraju svoj smisao za humor u usporedbi sa svojim bratom i sestrom, a anketirani podaci pokazali su i razinu asertivnosti, odgovornosti i vještine upravljanja.

Rezultati su pokazali da najmlađi brat uvijek pokušava zabaviti članove obitelji. Osim toga, najmlađi članovi obitelji imaju i druge karakteristike koje ih izdvajaju od drugih članova obitelji.

Više su avanturističkog karaktera, opušteniji su i društveniji, ali i manje odgovorni u usporedbi sa starijom braćom i sestrama.

Razlog tome je što starija braća i sestre preuzimaju odgovornije uloge, a i roditelji su manje strogi prema najmlađem djetetu.

Pokazalo se i da su najmlađi brat ili sestra i kreativniji, ali istraživanje pokazuje da starija braća i sestre imaju veći IQ od mlađih. Smatra se kako tome može biti razlog to što se roditelji više posvećuju prvom djetetu nego mlađima.