Provodi li vaše dijete previše vremena pred ekranom?

dijete

Poznata je činjenica kako mediji imaju veliki utjecaj na razvoj i život djeteta. Često ih se naziva i drugim roditeljima zbog velike i česte prisutnosti u djetetovu životu. Utječu na njegove svjetonazore, stajališta, ponašanja i to često na način da su posljedice vidljive tek u kasnijoj životnoj dobi.

Nasilje u medijima
Djeca od svoje najranije dobi postaju konzumenti televizijskih sadržaja. Znanstveno je dokazano kako se velika količina nasilnih sadržaja nalazi baš u crtanim filmovima namijenjenima djeci, stoga nije šokantna činjenica kada djeca to nasilje počnu manifestirati među svojim vršnjacima. Uz to, današnji enormno brzi rast industrije video-igrica omogućuje mladima široki spektar izbora igara koje u sebi sadrže nasilne sadržaje.

Stoga, znanstvenici upozoravaju na brojne posljedice, među kojima su najčešće povećanje agresivnog ponašanja, smanjena empatija prema patnji drugih osoba, povećanje straha od svijeta u kojem žive, itd., iako ni to nije dovoljno da roditelji osvijeste greške koje čine u odgoju.

Stereotipi među spolovima
Započevši s dječjim crtanim filmovima pa sve do ozbiljnih televizijskih sadržaja, muški i ženski spol najčešće su stereotipno prikazani - prikaz dječaka kao nasilnih i pohotnih, fizički aktivnijih, jačih te dominantnih likova i djevojčica koje su najčešće okarakterizirane kao nježne, emocionalne, orijentirane na ljubav i svoj izgled, često u pasivnim i podčinjenim ulogama.

Mogu imati i pozitivne učinke
Uz brojne negativne učinke, mediji nude i razne pozitivne mogućnosti ako govorimo o obrazovanju, zabavi, komunikaciji s prijateljima, poticanju mašte i kreativnosti, proširenju spektra znanja. Potrebno je održavati ravnotežu u njihovu korištenju, ali i dozu kontrole kako bi sačuvali djecu od mogućih loših učinaka koje oni mogu prouzročiti.