Prekritični roditelji mogu naštetiti mentalnom zdravlju djeteta?

Roditelji koji previše kritiziraju svoju djecu mogu naštetiti njihovom emocionalnom zdravlju

Većina roditelja dobro poznaje frustraciju kada dijete odbija slušati. Najčešće se radi o pospremanju sobe ili o tome da dijete ne želi napraviti domaću zadažu. Moguće je i da ste dobro upoznati sa situacijom kada dijete 'obožava' raditi male sitnice koje vama smetaju poput ostavljanja odjeće ili obuće na podu.

U takvim je slučajevima teško ostati miran, ali novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, moglo bi vas natjerati da pričekate sa 'bijesnom' rekacijom.

Istraživanje je provedeno na 87 djece i nihovima roditeljima, a pokazalo je da se djeca kritičnih roditelja muče s prepoznavanjem emocija.

Povremena ljutnja neće imati ključan utjecaj na emocije djeteta, ali stalno kritiziranje djetetovih postupaka može ozbiljno naštetiti njihovom mentalnom razvoju.

Autor knjige Ponos i radost: vodič kako razumjeti osjećaje vaše djece i riješiti probleme u obitelji, Kenneth Barish, dodao je da " kritiziranje i kažnjavanje dovode do razvoja ljutnje, prkosa ili, pak, povlačenja u sebe i laganja." To postaje začarani krug- roditelji su takvom reakcijom djeteta još više motivirani i smatraju da imaju razloga kritizirati ponašanje djeteta.

Kao rezultat toga, dijete će početi vjerovati da nikada nije dovoljno dobro i da je nešto krivo s njim. Njegovo će samopouzdanje biti vrlo poljuljano, a samo zato što nije dovoljno dobro pospremio sobu ili obojao crtež točno unutar linija.

Doktor Barish preporuča sljedeće taktike kao bi spriječili negativan utjecaj na emocionalni razvoj djece, a svejedno ga pogurnuli da bude bolji.

slušajte svoje dijete: ako dijete nešto ne obavlja kako treba, vjerojatno ga nešto brine ili muči. Slušajte bez kritiziranja i zajedno radite na tome da bude bolje u nečemu
udijelite kritiku 'nježno': ponekad je kritika jednostavno neizbježna, ali pokušajte ju objasniti djetetu, a ne 'planuti' na njega
pokažite da ga cijenite: pokažite djetetu da vam znače mali koraci koje radi kako bi postalo bolje
dajte djeci vremena: umjesto da nižete kritiku za kritikom, dajte djetetu predah i pustite ga da razmisli

 

18.07.2018 u 11:41