Pravilna njega novorođenčeta nije tako jednostavna

beba, pravila, prvi posjet , Umjetna oplodnja, posvajanje, surogat majka
Koža novorođenčati otprilike je pet puta osjetljivija od naše kože. Mnogi sustavi zaštite još ne funkcioniraju poput lojnih žlijezdi i sloja sebuma koji štiti od vanjskih utjecaja. Njega novorođenčeta mora biti nježna i umjerena kako se ne bi oslabio razvoj zaštitnih barijera na koži.

Pupak
Jedno od najosjetljivjih mjesta je upravo pupak. Roditeljima se savjetuje da bebu ne kupaju sve dok pupkovina prirodno ne otpadne. Koristite 'suho pranje' odnosno nježno pranje kože samo vlažnom krpom. Čistoću puka kada pupkovina otpadne održavajte pomoću antiseptika za djecu otprilike dva puta dnevno.

Lice
Najviše pažnje treba posvetiti očima koje se tretiraju fiziološkom otopinom. Ujutro očistite oči od unutrašnjosti prema vanjskom uglu, a uvijek promijenite blazinice kada prelazite na drugo oko.

Fiziološku otopinu koristite i za čišćenje nosa. Umočite štapić za uši ili malo vate u otopinu te ovlažite unutrašnjost nosa. Otopinom se rastvara sluz pa dijete lakše diše.

Štapiće nikako ne koristite za čišćenje uši, a vaticom očistite samo vanjski dio svakog uha. Beba neka leži na vama s glavom nagnutom na jednu stranu i pripazite da mu glavicu ne držite prečvrsto.

Kupanje
Njega novorođenčeta mora biti nježna kako ne bi povrijedili, još nerazvijenu, muskulaturu bebe. Uz malo znanja i vježbanja i vi i beba ćete obožavati zabavne trenutke u kadi.

Neka temperatura vode budu oko 35 stupnjeva, a kupaonicu, ako je moguće, zagrijte na ugodnih 25 stupnjeva. Bebe treba kupovati bez sapuna prvih nekoliko mjeseci da se ne ošteti pH kože. Umjesto umjetnih sapuna koristite sindete. Manje su skloni stvaranju iritacija i ne isušuju kožu.

Kosu bebi ne morate prati šamponom, već samo vodom. Nakon otprilike 3 do 4 mjeseca života možete početi koristiti masilnovo ulje ili ulje nevena.

Higijena intimnih dijelova
Higijena spolovila najbitnija je zbog stalnog nošenja pelene. U tom području nastaje toplina i vlaga pa nastaje plodno tlo za crvenilo i iritacije kože te ekceme. Kako bi to spriječili, pelene mijenjajte svaka tri do četiri sata, a uvijek pustite da koža intimnog područje malo prodiše.

Genitalije pažljivo operite: kod muške djece bitno je odstraniti sekret koji se nakuplja ispod kapice spolovila, a kod ženske je bitno da ih brišete od od naprijed prema natrag kako se bakterije ne bi prenijele u spolovilo.

Potrepštine koje morate imati u ormariću
Na samom početku njega novorođenčeta ne zahtjeva mnogo preparata. Štoviše, manje umjetnih sredstava uvijek je bolje zbog osjetljive kože djeteta. Bitno je da posjedujete gaze, blazinice i vatu koju uvijek treba biti čista prije pranja bebe..

Nemojte pretjerivati s kremama jer lojne žlijezde još ne rade. Pregibe na tijelu možete mazati s bademovim uljem, a cijelo područje kože nemojte tretirati s puderom za bebe jer može isušiti kožu.