Pravila koja moraš poštovati tijekom prvog posjeta bebi

beba, pravila, prvi posjet , Umjetna oplodnja, posvajanje, surogat majka

Želite li zadržati svoje prijateljstvo ili čvrstu obiteljsku vezu, poštujte sljedeći popis:

1. Prvo se najavi i provjeri jesu li roditelji spremni za posjete

Svaka nova mama je različita, a većini treba neko vrijeme prije nego li se odluče na ponovno druženje i predstavljanje svog mališana. Poštujte to vrijeme i pitajte mamu je li spremna za posjetitelje. Ako nije, pitajte nakon nekog vremena ponovno. Kada su roditelji spremni za posjetu, predložite im nekoliko termina kada možete doći kako bi oni odlučili što im najviše odgovara.

2. Poštuj dogovoreno vrijeme posjeta

Nova mama može biti jako uzbuđena, iscrpljena, ali i neispavana. Dobili ste određeno vrijeme za posjetu jer su roditelji procijenili da to odgovara mami i bebi. Stoga budite točni.

3. Nemoj se previše zadržavati

Pametne mame odmah tijekom dogovora naglase da bi posjeta trebala trajati kraće, ali čak ako i ne dobijete upute na početku posjete, ostanite kratko. Jedan sat je vjerojatno dovoljno, osim ako vam mama ne kaže da slobodno možete ostati duže.

4. Ponesi hranu ili kolač

Nova mama vjerojatno ne kuha i ne ide u dućan po namirnice. Većini žena pomaže partner, obitelj ili prijatelji, stoga možete skuhati njezino omiljeno jelo ili pripremiti kolač te joj ga donijeti. Samo se pobrinete da vam ne mora vraćati plastične zdjele jer tko će misliti na njih dok je novorođenče u kući.

5. Operi ruke prije nego primiš bebu u naručje

Bez obzira koliko je beba neodoljiva ili što ste oprali ruke prije dolaska, nemojte zaboraviti oprati ruke čim dođete u kuću. Također, nemojte zaboraviti da je beba doslovno živjela u mami samo nekoliko dana prije te mama vjerojatno još uvijek osjeća posesivnost. Poštujte njezinu volju i pitajte smijete li držati bebu, ako za nekoliko minuta osjetite da mama postaje nervozna, vratite joj dijete odmah.

6. Ponudi mami vrijeme za sebe

Osjeća li se mama dovoljno ugodno i sigurno da dijete ostavi s vama, ponudite joj pomoć. Možda joj treba vrijeme da se istušira ili napravi nešto što joj je važno. Odbije li vaš ponudu, nemojte se previše nametati.

7. Samo reci "ne" ako ti mama ponudi hranu

Došli ste kako biste ste vidjeli mamu i bebu, tu ste i da pomognete ako možete. Nema potrebe da mama troši energiju i priprema neko jelo samo za vas.

8. Nemoj dovoditi svoju djecu u posjet

Vjerojatno ćete uživati mnogo više u posjetu ako ne dovedete svoju djecu, tako ćete se više može usredotočiti na mamu i bebu, ali ako želite dovesti djecu provjerite s novopečenom mamom je li to u redu. Naravno, ako vaše dijete baš tada ima prehladu ili ste vi prehlađeni odgodit ćete posjet. Također, zapamtite da će vama možda biti jako simpatično da vaš šestogodišnjak drži novorođenče, ali novoj mama možda neće biti baš drago. Pobrinite se da i vaše dijete poštuje granice.

9. Izbjegavaj davanje savjeta

Pita li vas mama za neki savjet vezano za hranjenje ili raspored spavanja; slobodno objasnite kakav je bio ritam vaše djece, opišite svoje iskustvo, ali nemojte kategorički tvrditi da je vaš savjet najbolji. Glavne zvijezde ovog druženja su nova mama i novorođenče.

Izvor: vecernji.hr