Pet savjeta za bake i djedove

Bake i djedovi trebali bi biti podrška roditeljima, a ne zamjena za njih .


Zbog toga američka savjetnica za odgoj djece Denny Hagel savjetuje bakama i djedovima da uvijek imaju na umu sljedećih pet stvari:

1. Budite uključeni u živote svojih unuka koliko god možete. Budite informirani o tome kako im ide u školi i koje su im izvanškolske aktivnosti. Bave li se nekim sportom, uče li strani jezik ili idu u glazbenu školu?
2.Vi ih vodite na slobodne aktivnosti što je češće moguće.
3.Pokažite svojim unucima da ste tu za njih kad god vas trebaju. Držite se politike otvorenih vrata kako bi bili sigurni da vas mogu nazvati ili doći k vama kad god to žele ili trebaju.
4. Potrudite se da shvate da ste vi podrška njihovim roditeljima, a ne zamjena za roditelje.
5. Iako djeca o sebi i o životu najviše uče od svojih roditelja, uvijek imajte na umu da i vas pozorno promatraju. Zbog toga pazite da budete dobar model za ono što želite da vaši unuci postanu.

Možete pomoći unucima da se u svijetu osjećaju sigurno

"Način na koji se bake i djedovi ponašaju ima velik utjecaj na to kako će djeca ubuduće u životu doživljavati sustave podrške.Vaša prisutnost povećava njihov stupanj sigurnosti i daje im osjećaj pripadnosti nečemu većem od njihove najuže obitelji.

Zato bi bake i djedovi svoju ulogu trebali ozbiljno shvatiti. Osiguravanje podrške roditeljima, spremnost da pomognete kad god možete i bezuvjetna ljubav prema unucima čine bitnu razliku u njihovim životima", poručuje Denny Hagel.

Ova savjetnica za roditelje autorica je nekoliko priručnika, među kojima je e-knjiga Parenting Using the Law of Attraction (Roditeljstvo uz pomoć Zakona privlačnosti). Predstavlja se prije svega kao majka i baka, a formalno obrazovanje stekla je u području predškolskog odgoja i psihologije. Kao glavni izvor informacija i inspiracije u svom radu ističe ipak svoje roditelje i način na koji je sama odgojena

klokanica.hr