Pet razloga zašto biste trebali djetetu dopustiti psa

Pet razloga zašto biste trebali djetetu dopustiti psa
Mnogi ljudi vole životinje, ali nikada ne bi posjedovali jednu. Istina je, pogotovo, psi sa sobom nose mnogo odgovornosti i bića su koja će vas pratiti narednih desetak godina.

Djeca često dođu u fazu kada žele kućnog ljubimca, a roditelji nikako to ne žele omogućiti. Međutim, zbog ovih ćete 5 razloga razmisliti još jednom o dlakavom prijatelju.

1. Psi čine vaše dijete sretnim
I to ne samo na površinskog razini. Psi su doista bića koja štite djecu od samoće i spriječavaju rizik od depresije. Uvijek su tu za vašu djecu, mogu se zajedno igrati, a pas i čuva vaše dijete. Psi umanjuju stres i smiruju djecu, a ona se osjećaju voljeno i sretno.

2. Pomažu u očuvanju zdravlja
Pas zahtjeva aktivnost, a to automatski znači da i vi i vaša djeca morate biti fizički aktivni. Duge šetnje mogu imati samo pozitivan učinak na zdravlje kao i provođenje vremena na svježem zraku. Djeca će manje vremena provoditi ispred ekrana, a više u društvu svog psa vani a to će ga naučiti da istinski zavoli aktivan život.

Osim toga, djeca koja odrastaju uz pse imaju manju mogućnost pojave alergija i astme.

3. Razvijaju osjećaj odgovornosti
Djeci ponudite da dobiju kućnog ljubimca samo uz uvjet da igraju ulogu u životu psa. Možda neće shvatiti sve odmah, ali vi ga polako uključujte u njegu i brigu oko životinje. Šetanje, redovito hranjenje, čuvanje psa kod kuće i pranje razvijaju osjećaj odgovornosti kod vašeg djeteta i uče ga organizaciji vremena. Djeca razvijaju vještinu stvaranja prioriteta pa će tako prije nego što izađu s prijateljima prvo prošetati ljubimca.

4. Psi umanjuju tjeskobu
Određene vrste pasa imaju učinak na anksiozu pa su tako izrazito dobre za mentalno zdravlje vašeg djeteta. Maženje i provđenje vremena sa psom izaziva otpuštanje hormona oksitocina. Oksitocin je hormon koji olakšava tjeskobu i umiruje ljude, a zbog toga će vaše dijete biti bolje i u drugim aspektima života.

5. Zabavno je
Ljubimci su ogromna promjena u životu, a pogotovo u životu djeteta. Odrastanje uz kućnog ljubimca sasvim je drugačije. Uvijek je netko tu za igru i za razgovor, a jednostavno sve postaje zabavnije uz najboljeg, dlakavog prijatelja.

Dopustite svom djetetu da ima posebnije odrastanje, a i vi ćete jednako uživati u tom procesu.