Ove tri stvari o bebama sigurno niste znali!

bebe, imena, ljubav, bebe, stvari, dežurni pedijatar, doktor, roditelji

U njihovim se malim tijelima sada događa toliko toga.

Dobivanje na težini

Oh, da - svaki gram i centimetar su važni!

Nakon klasično gubitka na težini nakon poroda, bebe u prosjeku, prva tri mjeseca, dnevno dobivaju oko 28 grama, a nakon toga dnevna kilaža, sve do negdje prvog rođendana, raste za oko 20 grama.

To znači da bebe u prosjeku sa četiri mjeseca starosti poduplaju svoju porođajnu težinu, a da prvog rođendana njihova je težina u prosjeku tri puta veća od one koju su imale na porodu.

Ovo su činjenice koje ste možda i znali, no slijedi iznenađenje

Bebe ne osjete sol

Mnoge mame misle da bi ono što beba jede bilo malo ukusnije ako dodaju malo, soli, no isto tako većina mama zna da sol nije zdrava. No, jeste li znali da bebe do četiri mjeseca starosti uopće ne mogu percipirati sol kao okus? Slatko, gorko i kiselo okusi su koje beba može prepoznati još od rođenja, no tek negdje oko četvrtog mjeseca u bebinim se nepcima stvaraju receptori za sol. I nije to sve - jer ta je povezanost važna i zbog bubrega koji također do četvrtog mjeseca nemaju funkciju korištenja natrija iz organizma. Tek nakon četvrtog mjeseca bubrezi počinju raditi onako kako trebaju.

Naravno - zato se ni ne preporučuje korištenje soli u bebinoj prehrani do tog, ali i nakon tog razdoblja jer sol kao dodatak bebinoj prehrani nije potrebna. Dovoljno natrija ima u majčinom mlijeku (oko 17 miligrama u 100 grama mlijeka), adaptiranom mlijeku te kasnije voću i povrću.

Razvoj vida

Jeste li znali da su bebine oči, kada se rodi, već dosegle oko 75 posto svoje "odrasle" veličine? Dakle, nakon rođenja oči će, u odnosu na ostatak tijela i svih drugih organa, narasti tek još samo malo. No to ne znači da su oči odmah spremne vidjeti sve.

U početku bebe vide mutno, a prepoznaju tek objekte koji su od njenog oka udaljeni oko 30 centimetara - dovoljna distanca da vas prepozna prilikom hranjenja i maženja.

Pravi vid kada vide i prepoznaju sve stiže s oko šest mjeseci kada se preporučuju i vježbice s pomicanjem i promatranjem šarenih predmeta. Nije nužno, ali takvim vježbicama neće vježbati samo oči već i svoju motoriku.

Izvor: index.hr