Ostavite bebu neka plače - ova je metoda sigurna

"Dopuštanje dojenčetu da se samo umiri neće mu štetiti, a zapravo može omogućiti bolji san i bebi i roditeljima", objasnili su istraživači Sveučilišta u Melbourneu.

Oni su zaključili kako bihevioralna tehnika uspavljivanja kontroliranog plača (kod koje roditelj pričeka određeno vrijeme prije nego umiri bebu) nema zabilježene negativne posljedice. Osim što je ova metoda korisna za bebu, ona i roditeljima može omogućiti više sna, a majci smanjiti postporođajnu depresiju, znanu i kao baby blues.

Treniranje tehnike kontroliranog plača započinje tako da roditelj ostavi bebu neka plače pet minuta prije nego li ju krene umiriti. Sljedeći put roditelj pričeka deset minuta, zatim 20 itd. Koja je alternativa? "Kampiranje", kod kojeg roditelj čeka u dječjoj sobi i dežura sve dok beba ne zaspi.

Australski su stručnjaci u svoju studiju uključili gotovo 330 beba starijih od sedam mjeseci i pratili su ih kroz razdoblje od pet godina kako bi vidjeli jesu li intervencije roditelja na njihov plač imale ikakvog utjecaja na njih. Jednako tako su proučavali i iskustva majki.

"Roditelji i zdravstveni djelatnici mogu samopouzdano koristiti ove tehnike kako bi smanjili kratkoročni teret problema spavanja bebe i majčinu depresiju", zaključili su istraživači, čiji je rad objavljen u časopisu Pediatrics.

izvor: ordinacija.hr