Odrastanje uz tipkovnicu: Djeca nam kržljaju, ruke im slabe, a psiha propada!

tehnologija, ciber, internet, računala, računala, internet, odrastanje, tipkovnica, kompijuter, djeca
Opala je snaga ruku i jačina stiska, smanjene su funkcionalne motoričke sposobnosti, a sve to najviše zbog sjedilačkih navika i života u virtualnom svijetu, piše slobodna dalmacija.

Upozorava to Michael Šerić, nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ "Selca" na Braču, napominjući i kako je primjetno da sve više djece izostaje s nastave tjelesnog odgoja na osnovi liječničkih ispričnica. A osobito je, naglašava, teško nastavnicima koji nemaju ni osnovnih uvjeta za rad.

- Na cijelom otoku Braču ne postoji ni jedna školska sportska dvorana, osim onih adaptiranih za izvođenje nastave tjelesnog odgoja u školama. Nemamo sprave, a škole dobivaju oko tisuću kuna godišnje za tu nastavu. Gledamo djecu kako bauljaju po kafićima i kladionicama, stvaramo socijalne probleme - upozorava taj nastavnik, pozdravljajući ideju Petra Skansija, pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta, o omasovljenju učeničkog i studentskog sporta.

Zapušten školski sport

Skansi je, naime, odlučan u namjeri da promijeni stanje u školskom sportu, nazvavši ga "dosta zapuštenim". Sportska legenda ističe kako pri tom cilj nije samo izvrsnost i školska sportska natjecanja, nego dnevno prisutna fizička aktivnost u školi svaki dan barem pola sata, a njegovu ideju podržava i ministar Željko Jovanović.

Podržava je i dr. Željka Karin, voditeljica Službe za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, koja se u svakodnevnoj praksi susreće s problemima koju nastaju zbog tjelesne neaktivnosti učenika.

- Manjak aktivnosti odražava se negativno na njihovo tjelesno, ali i psihičko zdravlje. Konkretno, primjećujemo kako djeci generalno iz godine u godinu opadaju motoričke sposobnosti i istodobno raste broj njih s viškom kilograma, kao i onih s nepravilnim tjelesnim držanjem, pa čak i deformacijama kralježnice. Također, premda to još nije znanstveno dokazano, primjećujem i da neaktivnost loše utječe na djecu jer nam dolazi sve više djece s nekom vrstom pervazivnog poremećaja, kao i s problemima sa samopouzdanjem, a u obzir treba uzeti i da, kada energiju ne "ispuca" u igri ili sportu, dijete, pod utjecajem računalnih igrica i TV-a, može postati agresivno... - poručuje dr. Karin.

Educiranje nastavnika

Obrazlažući svoju ideju omasovljenja školskog i studentskog sporta, Skansi prije svega naglašava odgojno-obrazovnu ulogu nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture koji će poticati stvaranja navike bavljenja tjelesnom aktivnošću radi zdravlja, socijalizacije, razvijanja radnih navika i kao odgovor na sjedilački životni ritam.

- Treba utjecati na razvoj svijesti učenika i studenata o potrebi svakodnevnog bavljenja tjelesnom aktivnošću, kako za vrijeme školovanja, tako i tijekom cijelog života. Puno važnija uloga nastavnika je potaknuti što veći broj djece na svakodnevno bavljenje tjelesnim aktivnostima i sportom radi zdravlja i ostalih dobrobiti, nego da se rezultat nastavnika vrednuje po tome na kolikoj su razini učenici svladali neku motoričku aktivnost ili koliko su dobar rezultat postigli na natjecanjima - ističe Skansi.

Upravo iz takve baze koja uključuje velik broj djece i mladih koji se redovito bave nekom tjelesnom aktivnošću i sportom, smatra on, uvijek će isplivati oni najtalentiraniji koji će se isprofilirati u vrhunske sportaše.

Ministarstvo će kroz Agenciju za odgoj i obrazovanje više educirati nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture za takav pristup. Iako se pomoćnik ministra zasad ne želi ‘zalijetati' o konkretnim planovima, ne krije da mu je u dogledno vrijeme želja povećati satnicu tjelesnog odgoja, koja sada iznosi tri sata tjedno u nižim, te dva sata u višim razredima osnovne te u srednjoj školi.

- No, treba uzeti u obzir realne mogućnosti koje proizlaze iz trenutačne ekonomske situacije. Povećanje od samo jednog sata u višim razredima osnovne i u srednjoj školi, po mojoj procjeni, zahtijevalo bi povećanje broja nastavnika za 50 posto, što je u ovoj situaciji teško očekivati. Ipak, to ne znači da se i takva opcija neće razmatrati - najavljuje Skansi.