Najesen će usluge Dječjega vrtića poskupjeti

Za poludnevni boravak djece u Dječjem vrtiću u Ljubuškom roditelji plaćaju 120 KM, a za cjelodnevni 140 KM. Ta je cijena utvrđena posljednji put prije 12 godina, točnije 1999. godine, i otada se nije mijenjala.

Piše: Ivan Kaleb / Večernji list

No, prema svemu sudeći, u rujnu će doći do promjene, to će pitanje doći pred vijećnike i vrlo vjerojatno će doći do povećanja.

Koliko god to bilo nepopularno i neprihvatljivo za roditelje, nekako se čini logičnim da nakon toliko godina i svih drugih poskupljenja roba i usluga u zemlji, poskupi i usluga vrtića. 
U prošloj godini ukupni prihodi ljubuškog Dječjeg vrtića iznosili su 280.288 KM, a troškovi 280.242 KM.

Kada je riječ o prihodima od roditeljskih uplata, dobiveno je 102.270 KM, od redovite godišnje potpore Općine 111.480 KM, općinska dotacija 4413 KM, stari saldo 2125 KM, općinska pozajmica 30.000 KM i kredit od Nove banke 30.000 KM.

Troškovi prehrane

Iz sredstava prikupljenih od uplate roditelja isplaćivali su se troškovi prehrane djece, tekući materijalni troškovi i dio za osobne dohotke djelatnika, od sredstava dobivenih od osnivača, tj. Općine, isplaćivan je dio osobnih dohodaka, porezi i doprinosi za djelatnike.

U godišnjem financijskom izvješću stoji da je ukupni ostvareni broj mjesečnih roditeljskih uplata i naplaćenog novca manji od ukupno upisanog broja djece i cijene zbog četiri razloga: manja cijena usluga na drugo dijete, a treće je oslobođeno plaćanja, manja cijena za djecu s kraćim boravkom u vrtiću, umanjivanje cijene zbog bolesti i izostanaka djece i plaćanje 50% cijene za djecu ratnih invalida. Roditelji uglavnom ispunjavaju svoje novčane obveze.

Kašnjenje uplata

- Ima kašnjenja uplata, kao što ima i kašnjenja plaća, dogodi se da jedan broj roditelja ne uplati za nekoliko mjeseci, ali poslije sve izmiri tako da s tim nemamo nekih teškoća - kaže Nedjeljko Zovak, ravnatelj Dječjeg vrtića Ljubuški.