Najčešće greške koje parovi rade kada žele bebu

03.08.2016

U pokušajima da što prije dobiju dijete neki parovi rade i pogreške koje smanjuju mogućnost za trudnoću. Donosimo vam najčešće od njih.

Premalo seksa

Prevelika želja za trudnoćom može bitno narušiti seksualni život. Odnosi samo u vrijeme ovulacije učinit će seks rutinom za dobivanjem djeteta, što s vremenom može narušiti i emocionalni odnos.

Previše seksa

Neprestano vođenje ljubavi isto tako nije dobro za začeće. Ako su odnosi svakodnevni ili još i češći od toga, kada nastupi ovulacija u ejakulatu možda neće biti dovoljno spermija. Idealno razdoblje za stvaranje dovoljne količine spermija prije nego oni počnu propadati i gubiti na kvaliteti je 3 dana. Manje od toga znači da možda neće biti dovoljno spermija, a više od toga povećava šanse da će spermiji početi propadati i gubiti na kvaliteti.

Uvijek ista poza

Čuli ste da je misionarski položaj najbolji za začeće i to je jedina poza na koju ste spremni dok ne začnete? Varate se, sve poze rezultiraju jednakim šansama za začeće, tako da to što želite dijete ne bi trebalo biti razlog da prestanete biti maštoviti u krevetu.

Sumnja u ženinu plodnost

Muškarci vole vjerovati da nikada nije problem u njima. Vjeruju da ako ima ejakulata, to znači i da ima spermija. Upravo zbog toga često se krivnja prebacuje na ženinu plodnost. Samim time, stres i nervoza izazvani ovim pogrešnim teorijama nisu dobri za ženino planiranje trudnoće.

Pogrešno određivanje plodnih dana

Žene većinom plodne dane računaju u sredini svog ciklusa, što nije uvijek točno. Ako su odnosi redoviti, vaš ciklus uredan, ali do trudnoće ne dolazi, dobra opcija je testirati se jedan mjesec ovulacijskim trakicama. Trakice će točno pokazati kada nastupa ovulacija.

Odnos na dan ovulacije

Nakon same ovulacije žena je plodna samo 24 sata, tako da je sigurnije odnose imati dan ili dva ranije jer će spermiji koji se zadrže biti jednako kvalitetni u trenutku ovulacije i moći će odmah oploditi jajnu stanicu.

Korištenje lubrikanata

Lubrikant može uništiti spermije, stoga ih izbjegavajte ako planirate trudnoću. Ako vam je potrebna prirodna zamjena, koristite baby ulje.

Odmah trčite liječniku

O neplodnosti se može govoriti tek nakon godinu dana redovitih nezaštićenih odnosa, s godinama žene se taj period povećava do čak tri godine kod žena preko 40 godina.

Brinete samo o reproduktivnom zdravlju

U pokušajima zatrudnjivanja parovi često zanemare općenito stanje organizma, već testiraju samo plodnost i zdravlje reproduktivnog sustava. Razlozi se mogu skrivati i u nepravilnoj prehrani, pušenju, konzumiranju droga i alkohola.

Izvor: index.hr

loading...