Matija i prijatelj Down

Down
ko je Matija? Tko je taj njegov prijatelj Down? Zašto imaju zajedničku stranicu? Odgovore na ta pitanja potražila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Petra Gluhinić majka je petero djece. Četvrta trudnoća bila je uredna i bez komplikacija. Rodila je sina Matiju. Dva dana nakon njegova rođenja, pedijatri su primijetili da se teže prilagođava na krevetić i da ima malo strože crte lica. Posumnjali su da je u pitanju Downov sindrom. Dva tjedna poslije to su i potvrdili. 'Zvala sam Petrovu i sestra mi je preko telefona ovim riječima rekla: 'Da, stigao je nalaz. Jako mi je žao, nažalost je Down sindrom.', prisjeća se Petra.

Upravo je ta rečenica bila razlog zbog kojeg je Petra tri mjeseca poslije pokrenula Facebook-stranicu 'Matija i prijatelj Down'. . U opisu stranice, među ostalim, napisala je i ovo: 'Mama, znaš ja nisam došao sam, došao sam s prijateljem, zove se Down. I jako, jako ga je strah da ga nećeš voljeti i da ćeš ga se bojati.' Istina, kaže Petra, bojala se, ali ne prijatelja Downa, već neznanja. 'Na internetu sam tražila informacije, čitala sam različite članke i različite stranice. Uglavnom je bilo riječ o medicinskim informacijima o Downovu sindromu. Jako je malo informacija o životu djece sa Down sindromom unutar obitelji, o njihovu napretku, školovanju, vrtićima i generalno o životu i odrastanju.', objašnjava Petra.

Zato je ova stranica na neki način Matijin dnevnik. Piše ga u njegovo ime: što će raditi taj dan, kako je bilo na pregledu ili terapiji koji su uglavnom svakodnevni, je li nervozan, umoran, sretan,... On ne zna da je na svijet došao s prijateljem Downom. Niti bi ovako maleni to morao znati. Treba samo ono što i sva ostala djeca: vidjeti da su drugi radosni jer su došli na svijet - bez obzira na to došli ovamo sami ili s prijateljem Downom.

magazin.hrt.hr