Mane rapa: Prosječna plaća u BiH dovoljna samo do 13. u mjesecu

Federacija BIH, plaće, Vjekoslav Bevanda, Novac, mirovine, plaće, krediti, banke, Politika, Novac, nogomet, firme, BIH, poduzetnička zona, fiskalizacija, hrana, Novac, Novac, plaća, mirovine, HVO, Armija BiH, struja, poskupljenje, Novac, Armija BiH, HVO, Novac, nagrada, Novac, SDA BIH, SDP BIH, Novac, kriza, siromaštvo, BIH, kladionica, višići, Vlada HNŽ, Srećko Boras, lutrija, kladionica, krediti, jamci, kamate, banke, crna kronika, Novac, štednja, proračun, HBŽ, plaća, Novac, invalid, prevara, Hrvatska, taksist, Novac, mirovina, Hrvatska, krađa, provala, Zagreb, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, Novac, siromašni, siromaštvo, prostitutka, ženidba, Novac, prevara, biro, nezaposlenost, HNŽ, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, štednja, Novac, savjeti, Livno, krađa navika, misa, BIH, dugovi gađana, dugovi, banke, novčanik, navike, probanje, bogataši, uhljeb , hsls , Minimalac, BIH, sindikat, radnici, nasim lawrence, novčanik, taylor sloan, novčanik, Mostar, plaća, pr

Prosječna primanja jedne prosječne obitelji u BiH dostatna su tek za prvih dvanaest dana u mjesecu, a kako preživjeti od trinaestog do tridesetog, samo oni znaju.

Što je s većinom

Naime, prema istraživanju Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, četveročlana bh. obitelj za troškove života bi trebala izdvojiti 2000 KM, dok je prosječna plaća u BiH 818 KM, što znači da su domaćinstvu za život potrebna skoro dva i pol osobna dohotka.

Piše: Pero Zelenika/VLM

Istraživanje Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH odnosi se na prosječna primanja, no što je s većom polovinom čija su primanja ispod 500 KM, oni s plaćom mogu živjeti tek jedan tjedan, a tek onih 215.000 radnika čija su mjesečna primanja manja od 300 KM, pa onih 60 posto umirovljenika koji žive u ekstremnom siromaštvu, pa nezaposleni... Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH izračunala je da je bh. obitelji potrebno oko 400 KM za stanovanje, isto toliko za hranu. Kada se u obzir uzmu svi troškovi, gdje spada i prijevoz, odjeća, higijena i tako dalje, minimalno je domaćinstvu potrebno 2000 KM. Problem je, međutim, u tome što, prema procjenama, u jednoj bh. obitelji radi svega 1,2 osobe, a ako zarađuju prosječno (818 KM), to znači da privređuju tek polovicu novca koliko je potrebno domaćinstvu. Neto-plaća zaposlenih u ribarstvu iznosi 511 KM, oni koji rade u restoranima i hotelima zarađuju 536 KM, dok je prosječan osobni dohodak zaposlenih u građevinarstvu 543 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH. Tako da bi, opet primjera radi, u jednoj takvoj obitelji bilo potrebno četvero zaposlenih kako bi samo preživjeli.

Granice dostojanstva

Komentirajući ove podatke, Dragan Doko, ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH, ističe da oni pokazuju da obitelj koja ne zarađuje 2000 KM mjesečno živi ispod granice dostojanstva. - Nažalost, u BiH je vidljivo da su potrebne dvije i pol prosječne plaće za život. Međutim, kako smo bliži EU, moglo bi biti sve teže. Primjerice, ako vam dođe rođak da oliči stan, morat ćete plaćati porez. Nije isključeno da će se to kod nas pojaviti za nekoliko godina, naglašava Dragan Doko, ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH. Prema nekim podacima, sindikalna potrošačka košarica je 1600 do 1800 KM, što znači da su potrebne dvije do tri plaće građevinara da se obitelj samo prehrani, a gdje su ostale potrebe? I u Udruzi za zaštitu interesa potrošača BiH ističu da mali broj bh. obitelji uspije zaraditi koliko im je potrebno za goli život. - Uzmite u obzir umirovljenike, nezaposlene, učenike. I oni su članovi obitelji. Gdje to ima da svi rade u obitelji, pa da zarađuju ukupno 2000 KM, pitaju se u Udruzi za zaštitu interesa potrošača BiH?

hercegovina.info