Mama ili prijateljica – kako biti oboje

Biti majka znači imati mnogo uloga, od njegovateljice do osobe koja disciplinira. A negdje u sredini nalazi se i uloga prijateljice. No, ponekad može biti teško pronaći pravi balans između uloge majke i prijateljice, piše zena.hr.

Kada je dijete još malo, majka mu je sve na svijetu, njegova zaštitnica i skrbiteljica. Majka je najbolja osoba za utjehu i bilo kakvu pomoć. No kako dijete raste, uloga majke počinje se mijenjati.

S tinejdžerima nije lako

Mnogi tinejdžeri i predadolescenti smatraju svoje roditelje "neprijateljima". Jer ipak su roditelji ti koji donose pravila s kojima se djeca u pravilu ne slažu jer žele širiti svoje horizonte. Zbog toga se u ovim godinama učestalije javljaju svađe, i komunikacija je napetija. Osim toga djeca počinju sakrivati stvari od roditelja (prijatelje, ljubavi, kuda sve odlaze i što rade kad nisu kod kuće), a to pak dovodi do još više svađa i konflikata.

Mnoge majke često žele imati prijateljski odnos sa svojim djetetom, nadajući se da će se tada njihovo dijete otvoriti i radije ih smatrati osobom u koju mogu imati povjerenja, nego roditeljskom figurom.

Željeti biti cool, moderna mama s kojom se kćer ili sin tinejdžer može poistovjetiti, može imati svojih prednosti. Ako vas dijete smatra svojim prijateljem, veća je vjerojatnost da će se vama obratiti s problemima i drugim osjetljivim pitanjima kao što su alkohol, droge, seks, kontracepcija... No morate biti svjesni da biste mogli saznati i mnoge stvari, koje zapravo zbilja ne želite znati.

Iako biti blizak s djetetom može biti dobro za njega u tinejdžerskim godinama, to se može i obiti o glavu. Mama-prijateljica možda će izbjegavati konfrontacije ili kažnjavanje djeteta jer želi zadržati prijateljski odnos. Čest je i slučaj kada majka želi svoje dijete, posebice kćer više za sebe te ne želi da ima drugih prijatelja, da poduzima rizike i isprobava nove stvari. Drugim riječima, ona misli da može biti "sve" svojem djetetu.

Dozvolite da radi greške

Da bi odraslo u normalnu, zrelu ličnost dijete mora razviti samopouzdanje, neovisnost i odgovornost i ponekad mora napraviti grešku, kako bi znalo kakve to posljedice vuče za sobom. Ako se majka ponaša previše kao prijateljica, njena kći ili sin tinejdžer možda neće imati priliku u potpunosti doseći taj razvoj.

Ono što je potrebno je pronaći ravnotežu. Dajte svojoj djeci do znanja da vam se mogu obratiti s bilo kojim problemom, o čemu god se radi, kakvom god pitanju i situaciji - dobro ih saslušajte, otvorena uma i srca. Ali isto tako, dajte im do znanja koja je granica koju ne smiju preći te da je vaša uloga u njihovom životu da im budete majka, a ne prijateljica. Ako se pravila prekrše - slijede posljedice.

Vi ćete nastaviti pružati svojoj djeci strukturu, disciplinu i stabilnost sve dok ne dostigne zrelost. I iako ćete proživjeti puno nesporazuma, svađa, neslaganja i izazova na tom putu, balansiranje uloge majke i prijateljice će vašoj djeci pomoći da se razviju u zdrave, sretne i produktivne odrasle osobe.